Jonatan Unge

Vad fan är det som pågår – har vi blivit Norge eller?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ministrarna Anna Ekström, Magdalena Andersson, Eva Nordmark och Amanda Lind anländer till riksmötets öppnande i folkdräkt.
Ministrarna Anna Ekström, Magdalena Andersson, Eva Nordmark och Amanda Lind anländer till riksmötets öppnande i folkdräkt.

En nationaldag för inte så länge sedan stod jag och min dotter på Djurgårdsbron för att få en glimt av kungen och hans anhang.

Jag tänkte att det skulle vara kul för Lill-stumpan att få glo lite snabbt på dem eftersom hon var inbiten rojalist från två- till sexårsåldern. Hon var så glad i kungen och tyckte det kändes tryggt att han vakade över oss och bestämde allt så bra. Ni skulle ha sett hennes lilla ansikte när hon fick förklarat för sig att kungen inte var envåldshärskare. Paff och fullkomligt skräckslaget. Så såg det ut, ansiktet hennes.

Men detta var alltså för flera år sedan. Nu är hennes inställning till vilken typ av statsskick som bör gälla mer diffus, men jag vet att hon avskyr Putin. Hon hatar honom verkligen. Vill döda honom har hon sagt. Är inte det litet konstigt ändå?

Alla andra – från talibanerna till Kim Jong Un påstår hon att hon ska tala till rätta – men inte Putin. Där blir det nackskott. Faktiskt väldigt märkligt.

 

Men tillbaka till Djurgårdsbron. Till slut kommer de åkande över bron i sin vagn på väg till nationaldagsfirandet på Skansen. När jag ser dem så blir jag med ens så ledsen, så ledsen.

Inte för att jag slås av att vi tvingar dessa stackars människor att delta i en dokusåpa som aldrig tar slut, utan för att Silvia och Victoria hade på sig den så kallade Sverigedräkten.

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria iklädda Sverigedräkten. Arkivbild.
Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria iklädda Sverigedräkten. Arkivbild.

Denna dräkt skapades i början av 1900-talet av en kvinnoförening för att fylla ett, av föreningen upplevt, behov av en sådan. Tyvärr är den hiskeligt ful. Dessutom så är den versionen av dräkten som Silvia och Victoria alltid använder pastellfärgad. Vilket gör den redan så hiskeliga dräkten ännu fulare. Sen är den ju också jättetöntig.

Nu är jag i och för sig republikan men trots det så tycker inte jag att man klär sina kungligheter i något som är både hiskeligt och töntigt. På sin höjd det ena eller det andra, men aldrig både och. Detsamma tycker jag gäller våra folkvalda.

 

Vid riksdagens formella öppnande 2010 gjorde Jimmie Åkesson storstilad entré genom att dyka upp i folkdräkt. Han hade hyrt den från Skansen. Klokt, då folkdräkter är svindyra. Jag orkade inte googla exakt hur dyra de är men drar till med 20 000 kronor. Nu är ju inte folkdräkter lika fula som Sverigedräkten men vi kan väl alla hålla med om att de ser lite märkliga ut.

Reaktionen på Jimmies klädval var: Gud så töntigt! En tråkig reaktion kan man kanske tycka, absolut, men också fullständigt korrekt.

Det märkliga var att våra folkvalda inte uppfattade den reaktionen. I stället har fler och fler av dem dykt upp i folkdräkt till riksmötets öppnande. Socialdemokrater, centerpartister, miljöpartister, till och med vänsterpartister kommer nu insläntrande i huckle och förkläde.

Personer som har ansvar för vårt rikes finanser och rättsväsende kommer gående i knäbyxor och strumpor med bollar på. En man som säkert har inflytande över vårt försvar sågs i en väldigt stor hatt, superrandig väst och klackskor.

 

Vad fan är det som pågår? Har vi blivit Norge eller? Har alla tittat på sändningarna från Karl-Johan den 17 maj och tänkt: Gud vad fint! När den egentliga reaktionen borde vara: himmel och pannkaka vilket gäng jävla töntar de där norrmännen är!

Den som i år avstod folkdräkt var Jimmie Åkesson. Han kom i kostym. Om jag varit mer paranoid så hade jag misstänkt att Jimmie planerat just detta redan 2010.

För såg han inte statsmannamässig ut? Klart som fan han gjorde, omgiven som han var av ett helt hav av färgglada rumpnissar.

Jimmie Åkesson kom i kostym.
Jimmie Åkesson kom i kostym.
Publisert:

LÄS VIDARE