Inte gick vänstern ut och visade stöd för Mubarak

"Dig pratar inte jag med!” säger den gamle vänstermannen som jag känt i decennier.

Han är förbannad för det jag skrivit från Ukraina där nationalistiska Svoboda ingår i revolutionsregeringen.

- Du kan väl inte påstå att det är en demokratisk, folkvald regering! fortsätter han.

- Ingen regering som når makten genom revolution är folkvald, svarar jag. Hur det blir med demokratin får vi väl se längre fram.

Så skiljs vi och jag undrar hur det gick till när vänstern hamnade på samma sida som Putin och hans auktoritära regim. Hur gick det till när vänstern började visa förståelse för den kleptomaniske ukrainske presidenten i hans vräkiga palats.

Inte kan jag minnas några protester mot revolutionen i Egypten när Mubarak störtades. Han var i likhet med Ukrainas president sitt lands laglige ledare. (Och hans regim var ökänt korrupt, dock inte på långa vägar lika korrupt som den ukrainska.)

Alla visste att en reaktionär politisk rörelse skulle vinna på revolutionen. Muslimska brödraskapet var den enda rörelsen som hade bred organisation och folkligt stöd.

Inte gick vänstern ut på gatorna och och krävde lag och ordning. Solidaritet med Mubarak! Fram med kravallpolisen!

Inte hade vänstern uttryckt förståelse om USA sagt att nu måste vi invadera Egypten för att försvara kvinnornas rättigheter.

Svoboda må vara obehagligt men det har i Ukraina så vitt jag vet inte förekommit någon förföljelse av ryssar, judar eller andra minoriteter.

Det hindrar inte den så kallade vänstern från att i Putins anda hålla fram en fantasi: ”USA-alliansens nazistkupp i Ukraina” skriver Folket i Bild/Kulturfront på nätet. Det har varit en demonstration på Sergels torg. Den protesterade mot ”militärkuppen” i Kiev.

Vi är många som en gång tillhörde denna vänster och som undrande ser på när den vandrar ut i Tröstlösa träsket.

Hur gick det till när människor som ville förstå och förbättra världen bestämde sig för att egna scheman är att föredra framför den komplicerade, bråkiga och svårförutsebara verklig­heten?

Jag tror det är så banalt att de positionerar sig efter USA, alltså per automatik tvärtemot. Och att Bildt trampat på Maidan gör torget kontaminerat.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM