”Dialogerna är vässande och intrigen spännande”

KOLUMNISTER

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 4

Roman

Halvblodsblues

Esi Edugyan

Leopard

Att spela jazz i Nazityskland kunde vara förenat med livsfara. Var man dessutom svart återstod bara att fly. Det var också vad den fenomenale unge trumpetaren Hieronymus Falk gjorde. Med sitt band Hot-Time Swingers lyckades han ta sig till Paris. Ändå hinner Gestapo ikapp honom. En fängslande skildring av den instängda tillvaron för musiker i Berlin under kriget och en berättelse om vänskap som överlever mot alla odds.

Min favorit

Noveller

Där jag ringer ifrån

Raymond Carver

Norstedts

Han var en mästare på att med några korta, exakta meningar beskriva människors vardag och deras kamp mot arbetslöshet, ensamhet och alkoholism. Uppväxt i ett fattigt hem med en missbrukare till far visste han vad han talade om. Carter skrev om så kallat vanligt folk, deras ofta torftiga liv och oförmåga att förverkliga sina drömmar. Jag skulle vilja tacka förlaget för att denna klassiska novellsamling äntligen ges ut i svensk översättning.

Deckare

Marconi Park

Åke Edwardson

Bonniers

Det finns en cykeljakt i boken som nästan får mig att tappa andan. Erik Winter, 53 försöker hinna ifatt en misstänkt brottsling. Giro di Stockholm utan vätskekontroller. Åke Edwardson har ett språk, som höjer sig över det mesta i thrillergenren. Dialogerna är vässande, intrigen spännande och det gläder mig att han fortsatt hålla liv i sin elegante, nervige kriminalkommissarie som här får användning för all sin intuition och intelligens.

Barn

Nalla och Björn firar jul

Kajsa Lindström

Alfabeta

Två nallebjörnar upptäcker att det bara är en dag kvar till julafton och får plötsligt bråttom. Hur ska de hinna med att baka mormors kanelkakor? Med hjälp av en elvisp lyckas de få ihop degen och forma den till en stor rulle. Efter provsmakning sätter de in den i ugnen. Därefter gäller det att snabbt klä granen. Kvällen blir lång innan de somnar och när de vaknar har tomten varit där med paket. En snäll julsaga för våra minsta.

avIngalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM