Juholt har ingen lätt resa

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
TALA – OCH LYSSNA Håkan Juholt ska resa runt i Sverige och prata med gräsrötterna. Allt för att bygga upp förtroendet för honom själv och partiet. Han har en lång, och tuff, åktur framför sig.
KOLUMNISTER

TYRESÖ. Antingen är Håkan Juholts strategi genial.

Eller också har han tagit sig vatten över huvudet.

Klockan är sju och det är medlemsmöte i kulturcentret Kvarnhjulet i Tyresö centrum. Arbetarkommunen ska välja nytt ­oppositionsråd och diskutera det politiska läget.

På den programpunkten deltar S-ledaren Håkan Juholt och han ser in i märgen trött ut. Tio turbulenta dagar, mitt i torktumlaren, ligger bakom honom.

Mötet i Tyresö är det tredje för dagen. Tidigare har han fikat med personalen på ABF-huset i Sundbyberg och träffat deltagarna i LO-distriktets avdelningskonferens på Lidingö.

Håkan Juholts strategi för att återupprätta förtroendet för honom, och för Socialdemokraterna, kan sammanfattas i tre korta punkter.

l Han har skaffat sig en mentor, den förre partiledaren Ingvar Carlsson, rättskaffenheten personifierad.

l Han ska bemanna upp kansliet med personer som jobbat i regeringskansliet och i statsrådsberedningen, kort sagt personal som kan sitt jobb.

l Han ska resa runt i landet och prata med gräsrötterna. Stockholms län är första anhalten, på onsdag väntar Göteborg.

På pappret är det här en mycket bra strategi eftersom den angriper det som på senare tid ­varit Socialdemokratins största problem. Hattandet fram och tillbaka. Och medlemmarnas berättigade fråga, vad ska vi svara människor som vill veta vad vi står för?

Men teori och praktik är inte alltid samma sak. Och här, i den sprängfyllda lokalen i Tyresö, står det klart att Håkan Juholts resa bland medlemmarna inte kommer att bli alldeles lätt.

Bror Perjus, en veteran från Livsmedelsarbetarförbundet, slår fast att en del politiska piruetter inte varit bra.

Förre riksdagsledamoten, och avgående oppositionsrådet i Tyresö, Martin Nilsson, undrar hur Juholt ska tackla känslan av att Socialdemokraterna tappat kompetens och anklagas för girighet.

José Blanco, som burit in fler och fler stolar i samlingslokalen, frågar vad Håkan Juholt egent­ligen tycker om idén om graderade medborgarskap som först fick stöd av Morgan Johansson, socialdemokraternas rättstalesman.

Birgitta Nådell, mångårigt kommunalråd i Tyresö, råder ­Juholt till att hålla käften i stället för att snurra till det:

– Jag vill ha ett budskap, slår hon ampert fast.

Maria är ledsen för att det går åt en massa energi att förklara att det är ­Håkan Juholt, inte Socialdemokraterna, som begått misstag.

– Man känner sig nästan hånad, säger hon.

Att Håkan ­Juholt ser sliten ut är alltså inte konstigt. Han har en partiopinion att ta itu med. Och det har han ­lovat att göra i många dagar, i många möteslokaler, i hela landet.

Det kan vara rätt strategi. Men Håkan Juholt kan också, i sin iver att tala med medlemmarna, ha tagit i för mycket. Han ska ju orka leda sitt parti också, inte bara kanalisera kritik.

Den tillfälliga pressekreteraren säger att det varit mycket frågor om media. I Tyresö är det däremot bara en som tar upp det.

Men Håkan Juholt står fast vid vad han sagt hela tiden. Det är han som gjort fel och ingen annan.

Inte riksdagsförvaltningen, inte medierna. Och alltså är det han, och ingen annan, som ska rätta till det som blivit fel.

I många andra frågor kritiseras Juholt för bristande konsekvens. Men i just den här har han hållit en kristallklar linje.

Det är bra. Att skjuta på budbäraren är sällan lyckat.

ARTIKELN HANDLAR OM