Mejla

Karin Magnusson

Det är kanske dags att smyg-googla samtiden

Publicerad:
Uppdaterad:
Jan Lööf.
Foto: TT
Jan Lööf.

KOLUMNISTER

Vad är det för fel på oss?” Den frågan ställde Jan Lööf till samtidens militanta PK-entusiaster i ett inlägg i Expressen nyligen, med anledningen av att förlaget vill ändra teckningar i två av författarens böcker.

I nästa stycke ger han svaret själv, ”en god gissning är att ni tycker vi är för gamla.” Det är ett uppgivet svar på en uppgiven fråga.

Jan Lööfs försvar för sina illustrationer, som de unga PK-entusiasterna på förlaget menar är stereotypa skildringar av andra kulturer och vill uppdatera, krokar i diskussionen som bland annat DN-skribenten Malin Ullgren plockat upp. Vad händer med 68:orna, varför rör de sig med så muggiga åsikter och varför blir de så yrvaket förbannade när de får mothugg?

För några år sedan var det Gudrun Sjödén som inte förstod varför det var fel att döpa en klänning till Lappros och ett par skor till Lappkängor. Sjödén, som klätt den radikala och samhällsengagerade generationen som Jan Lööf tillhör, verkade inte särskilt bekymrad över samtidens reaktioner.

Hon menade ju inget nedsättande med ”lapp”, vilket på något sätt skulle göra det hela okej.

Där hittar vi möjligen ett svar på Lööfs fråga, jagfixeringen är en smula problematisk. Med den utgångspunkten löper man allvarlig risk att missa att världen och ens position i den har förändrats, och då står man där och undrar varför så många verkar vilja missförstå ens ädla avsikter och åsikter som man haft sen man var ung.

Självklart går det att uppdatera sig, även om man är senior kulturgigant.

Ebba Witt-Brattström fick till exempel ett uppvaknande när hon för Expressen lyssnade på Beyoncés nya skiva Lemonade. Ett roligt och snyggt grepp där litteraturprofessorn, hänförd av Queen Bees välformulerade vrede, fick be om ursäkt för den sena upptäckten.

Visst hade hon försökt tidigare, men videornas rumpor och röda läppar hade stått i vägen för det feministiska innehållet. Som ­läsare är det svårt att inte tolka det som att det krävdes erfarenhet av en egen skilsmässa innan bud­skapet gick fram.

Avslutningsvis skulle jag vilja ge Jan Lööf ett annat svar än det han själv gav. Det är inget fel på er, ni är inte för gamla, vi behöver er. Och ni behöver bara göra som alla andra gör i dag, smyg-googla det ni inte förstår. Sam­tiden till exempel.

Publicerad: