Mejla

Lena Mellin

Inte ens en tiondel av regeringens väljare vill att den sitter kvar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Socialdemokraternas och Miljöpartiets väljare är mycket missnöjda över regeringssamarbetet.

Bara fem respektive åtta procent av sympatisörerna vill att regeringen sitter kvar enligt Aftonbladet/Inizio.

Den sittande regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet är ett resonemangsäktenskap. De heta känslorna lyser med sin frånvaro och har gjort så under de snart fyra år som de regerat ihop.

Därför kommer det kanske inte som en blixt från en klar himmel att de båda partiernas väljarna inte vill se en fortsättning på samarbetet.

Ändå är undersökningen en kalldusch för Stefan Löfven, Isabella Lövin och Gustav Fridolin. De trodde sannolikt att uppbackningen skulle vara bättre, även om den inte var bra.

Av Socialdemokraternas väljare uppger bara fem procent att de i första hand vill se en regering som består av deras eget parti och de gröna efter valet i höst.

Nästan lika lågt stöd har koalitionen bland Miljöpartiets väljare, åtta procent.

I stället vill de flesta rödgröna väljare att nästa regering består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Så vill 64 procent av V-väljarna, 40 procent av MP-väljarna och 26 procent av S-väljarna ha det.

Näst bäst tycker S- och MP-väljarna att en blocköverskridande regering med S, MP, Centern och Liberalerna skulle vara. Den konstellationen stöds också av 40 procent av de gröna väljarna och 21 procent av de socialdemokratiska sympatisörerna. Men bland vänsterväljarna är det bara två procent som stödjer den brokiga koalitionen.

Alliansens väljare är inte heller heltända på en återupprepning av fyrpartisamarbetet i regeringsställning. Men uppbackningen är markant högre än på den andra sidan blockgränsen.

45 procent av Alliansens väljare vill ha en ny alliansregering. Högst är stödet bland centerpartisterna där varannan tycker att det är bästa idén. Bland KD- och L- väljarna är siffran 46 procent. De moderata väljarna, alltså väljarna till Alliansens ledande parti, är minst intresserade av en fortsättning. Bara 43 procent av dem vill att Alliansregeringen återuppstår.

Liberalernas väljare är märkligt nog mest intresserade av att Alliansen bildar regering med Sverigedemokraterna. Hela 20 procent vill i första hand ha en sådan regering trots Jan Björklunds kompakta motstånd. 17 procent av M-väljarna har samma åsikt.

Men hos C- och KD-väljarna är intresset betydligt svalare. Bara fem procent av Centerns väljare och nio procent av Kristdemokraternas vill helst ha en koalition mellan Alliansen och Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkessons önskeregering består av hans eget parti, Moderaterna och Kristdemokraterna. Den regeringsmixen stöder 69 procent av av hans egna väljare, 35 procent av KD-väljarna och 15 procent av M-väljarna.

KD-siffran är en knallsensation och visar att Ebba Busch Thor har ett gediget arbete framför sig med att förankra partiledningens SD-restriktiva linje bland medlemmar och sympatisörer, i alla fallför just den här regeringskonstellationen.

Om man tittar till hela väljarkollektivet så vill 19 procent ha en Alliansregering. På en uppseendeväckande andraplats ligger Åkessons drömregering med M, KD och SD som 17 procent helst vill ha. På tredje plats, med stöd av 13 procent av alla väljare, kommer en rödgrön regering med S, MP och V.

Väljarna är betydligt friare i sin tankar än partierna om hur en framtida regering skulle se ut. Den som ligger nummer två på listan, M, KD och SD, är exempelvis inte alls realistisk. Varken M eller KD vill samtala, förhandla eller regera tillsammans med Sverigedemokraterna.

Men det bryr sig väljarna inte om. De tycker ändå att det vore en bra kombination.

Fotnot: Korrekta avrundningar av tvåsiffriga decimaler i undersökningen gör att mätningen omfattar 101 procent och inte 100.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Expert: Unikt politiskt läge – alla koalitioner är möjliga

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Lena Mellin

Aftonbladet Inizio

Regeringen

Inizio

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna