Folk bryr sig mer om trosor än faddrar

KOLUMNISTER

En person sa något snällt till mig häromdagen. Han sa ”fortsätt skriva viktigt”. Med viktigt tror jag att han menar när jag skriver om ”samhällsproblem”. Men kruxet med det är att det är så svårt att nå fram, ingen bryr sig. Medan det man tror är mindre viktigt får igång folk totalt.

Som kvällstidningskrönikör är jag ju så klart skadad. Jag klarar inte att inte få respons. Jag kan inte skriva den där introverta lilla saken om nerläggningen av något bibliotek. Jag är uppmärksamhetstorsk. Fast samtidigt tar jag inte alls ut svängarna så mycket som jag skulle kunna. Jag orkar helt enkelt inte. Jag vill inte gå och lämna mina barn på dagis med vetskapen att hela Sverige just nu är delat i att hata eller älska mig på grund av min senaste krönika. Men nu har jag sammanställt en lista på saker som ni läsare går igång på och inte.

Faddergalor och världssvält. Flera gånger har jag skrivit om Faddergalan (TV 4) och deras brist på politisk insikt. Jag menar hur kan Carola vara emot preventivmedel men helt självklart ta plats i slummen bland tonårsmorsor i Colombia och vilja ”hjälpa”. Blåste hennes vindmaskin bort alla hennes hjärnceller? Enda gången jag fått respons på detta är just när jag undrade om Runar drog ut den när han och Carola nuppade. Då vaknade folk. Jag var osmaklig eller skulle lämna Carola i fred.

Slutsats: Ska man skriva om Darfur eller Faddergalor så måste man samtidigt hoppa på Carola och Runar.

Våld mot kvinnor, indirekt mot barn

Vi kan debattera år ut och år in, för/emot dagis men att barn växer upp i ren misär är liksom inte lika kul att diskutera. Jag skrev till exempel flera gånger om hur sjukt det var att HD friade en pappa – dömd för att ha misshandlat mamman – från att betala skadestånd till sina tre söner. Att låta sina barn växa upp som vittnen till sitt eget brutala våld i flera år är alltså inte en kränkning.

Slutsats: Få in Carola och Runar på

något sätt. Skriv att alla män är svin.

Bubblare: Skolan, Mustafa Can, SVT

Amning. Åh, detta mitt underbara favoritämne. Jag får hundratals mejl per krönika på det här ämnet. Folk är helt vilda. Både för och emot mig. Det enda jag skriver är att det är sjukt att Sverige stoltserar med att vara ett land där kvinnor får bestämma över sina egna kroppar men ändå vill staten och dess barnmorskor försöka bestämma över vår bröstmjölk. Vi ska skuldbeläggas om vi inte ammar eller delammar. Men detta kan man inte tycka bara så där. Först kommer amningsmullorna, amningshjälpen och Johan Ehrenberg som tycker att jag går storkapitalistiska vällingföretags ärenden, efter kommer tokiga morsor och farsor som inte tycker att jag ska få ha barn. Därefter fina mejl från män vars tjejer ligger och gråter i sängen för att de inte kan amma och sist men inte minst får jag drösvis av (fina) mejl från kvinnor som skriver om sin kamp med amning.

Slutsats: Folk går igång på bröstmjölk och moderskap oavsett Carola och Runar.

Bomullstrosor. Alltså, det är inte bra att klä sitt underliv i syntet/silkesmaterial. Då får man svamp. Det bästa är bomullstrosor så varför finns det fortfarande så få snygga bomullsunderkläder, som inte har snobbentryck eller ser ut som tält? Detta får jag fortfarande mejl om, flera år efter att jag skrev krönikan. Tjejer bryr sig!

Slutsats: Bristen på bomullstrosor ÄR viktig och man kan skita heelt i Carola och Runar.

Bubblare: Feminism, monarkin, Linda Rosing, Patrik Ekwall.

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM