En alltför flitig avel blir monarkins död

KOLUMNISTER

När Victoria och hennes syskon börjar avla barn går Sverige in i en epok av okontrollerad kunglig tillväxt.

Inom några få decennier blir förhandlingarna mellan kungahuset och den olycklige som då är finansminister extremt komplicerade.

Statschefen, en person i allt mer slitna kläder, vädjar till skattebetalarna om generositet. Vi måste köpa ny servis! Jag kan inte ha den här gamla trasan på nästa Nobelmiddag!

De kungliga kommer alltmer att framstå som ett gäng snyltare. Deras olycka blir vittnesbörd om att jämlikhet inte går att kombinera med monarki.

När Victoria föddes införde Sverige jämställd tronföljd. Reformen var självklar i ett modernt land. Än viktigare var beslutet att de kungliga förblir kungliga även om de gifter sig med icke furstliga personer.

Ingen tycks ha tänkt på att vi snart får ett kungahus lika stort som det saudiska.

Statsvetaren Per Andersson, specialist på monarkin, beräknar att 100? 000 personer i Sverige är ättlingar till Gustav Vasa. Han dog 1560 så exemplet kan tyckas väl teoretiskt. Men det är det inte.

Sveriges Kungliga hus består i dag av åtta personer: kungafamiljen plus prinsessan Lilian, kungens syster Birgitta och den tyske prins hon är gift med. De andra systrarna lämnade Kungliga huset i samma stund de äktade simpla borgare och en enkel friherre.

Nu går det inte längre att straffa ut sig per automatik.

Kungen kunde kanske ha valt att skilja ut Madeleine från kungahuset när hon eklaterade förlovningen med en jurist. (Det finns inga tydliga regler.) Men hon fick vara kvar som hertiginna med arvsrätt till tronen.

Får Victoria, Madeleine och Carl Philip tre barn var är Kungliga huset mer än fördubblat i storlek. I nästa generation sker en ny fördubbling och så vidare.

Vad ska alla dessa prinsar och prinsessor, hertigar och hertiginnor leva av? Ska de göra gnistskydd och sälja på Svenskt Tenn?

Nej, statschefen får begära höjt apanage så att han/hon kan hålla släkten på gott humör.

Det påstås att Sverige befinner sig i rojalistisk yra inför bröllopet i juni. Den yran förbyts i leda när det blir kungligheter vart man än vänder sig.

Och då är vårt land moget för republik.

ARTIKELN HANDLAR OM