Mejla

Monica Gunne

Hur påverkar datorn en 3-åring – vi har noll koll

Publicerad:

KOLUMNISTER

Datorer, laptops och surf-plattor. Och där sitter en 3-åring och pillar.

Är inte det gulligt?

Trenden är tydlig: småttingar som sitter och fingrar på olika slags surfplattor blir bara yngre för varje år.

I dag gör hälften av alla 3-åringar det. Och 40 ­procent av alla 2-åringar.

Supergulligt.

Eller hur?

Och här finns många plus i kanten: barnen lär sig. De lär sig tänka, förstå och sortera­. Testa och pröva. De lär sig att försöka, att försöka ända tills polletten trillar ner.

Och utvecklingen rusar på: för ett år sedan använde 8 procent av alla 12–13-åringar en surfplatta. I dag gör 43 procent det.

Men vad vet vi?

Vad vet vi om konsekvenserna?

”Inte mycket”, säger Fredrik Hellström, forskare vid CBF, Centrum för belastningsskadeforskning på högskolan i Gävle.

Man vet att barnen sitter orörliga timme efter timme och att de sitter och pillar med en enda sak. Man vet att de sitter framåtlutade i ”konstiga” ställningar och att de skjuter fram huvudet som en gam.

Man vet att fler barn får ont. Att de får ont i huvud, nacke, hals, axlar, armar och rygg. Man vet att de orörliga surf-barnen har blivit ett ”växande problem”.

Fredrik Hellström: ”Forskningen har börjat visa ett samband mellan datorer och ont i nacke och huvud. Vi vet också, att om man börjar få ont i nacken som barn, så ökar risken att få ont i nacken senare i livet. Och vi vet, att barn som använder laptop har mer besvär, än barn som inte gör det. Barn som använder datorer har mer ont i nacke och armar.”

Men mycket mer vet man ­inte. Man vet till exempel ­inte hur surfplattor och ­datorer påverkar barn som växer. Och hur det orörliga livet och de ”konstiga” ställningarna påverkar deras muskler och skelett.

Hellström: ”Dagens vuxna började använda datorer när de var 20–30 år. Deras kroppar var färdigutvecklade och arbetsmiljön anpassades efter de vuxnas förutsättningar.”

Men så noga är vi inte med barn. Deras outvecklade kroppar får klara sig bäst de kan. Och utan att tänka, ­föser vi in barn i en värld, som är konstruerade för att passa vuxna.

”Man har noll koll”, säger Fredrik Hellström. ”Barn ska inte använda datorer och surfplattor­ som är gjorda för deras föräldrar.”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN