Hon stod upp för kvinnors rättigheter - utan toapaus

Foto: Wendy Davis.
KOLUMNISTER

En ny feministisk hjälte är född!

Hon heter Wendy Davis, är en amerikansk demokratisk senator och utöver att ha introducerat oss för ordet ”filibuster” - det vill säga när man ­maratontalar i syfte att förhindra oönskade lagförslag att gå igenom - har hon ­visat att när man verkligen inte vill att republikaner ska begränsa aborträtten drastiskt, ja då orkar man stå upp i tretton timmar i sträck och argumentera.

Att stå upp utan vilopaus (och toalettpaus!) så pass länge är tufft, framförallt när många inte vill något hellre än att man kastar in handduken. Och ­givetvis behöver man bekväma skor. I samma ögonblick som Wendy Davis ställde sig upp och greppade micken, blev hennes rosaröda supersnabba sneakers med limegröna detaljer ikoniska.

Bilden på Davis skor spreds blixtsnabbt. Och ­frågorna haglade. Var det ett medvetet val? Vad symboliserar de?

Vissa kanske finner det provocerande att något så trivialt i sammanhanget som gympaskor avhandlas in i minsta detalj, men det är faktiskt inte helt oviktigt.

Det Wendy Davis gjorde i Texas är extraordinärt. Och då pratar jag inte bara om hennes fasta beslutsamhet att värna om aborträtten, utan hur folk över hela världen slöt upp för att ­visa sitt stöd och sin tacksamhet. Hashtaggen #StandWith­Wendy trendade till och med fram en tweet från ­Barack Obama.

Och ibland blir vi så berörda att vi behöver mer än ett par snabba likes för att visa var vi står. Förra årets Million Hoodie March i USA bildades i protest mot polisens agerande efter att George Zimmermann skjöt ihjäl den obeväpnade Trayvon Martin, 17 år gammal.

Förövaren ­hävdade självförsvar och polisen accepterade det. En debatt om rasprofilering rasade. För Trayvon Martin var nämligen svart och bar luvtröja och såg därför enligt förövaren ”skum” ut. Samma klädval blev en solidarisk symbolhandling och en folkrörelse.

Det enda jag undrar nu är var jag hittar ett par rosaröda supersnabba sneakers med limegröna detaljer i storlek 38.

ARTIKELN HANDLAR OM