Lööf fick Åkesson att verka tjatig

1 av 5

Det var första gången sedan valet en partiledare duellerade med Jimmie Åkesson i direktsänd tv.

Och resultatet var intressant.

Påläst med relevanta siffror fick Annie Lööf SD-ledaren att verka tjatig.

Såvitt jag kunnat utröna har Åkesson tidigare bara mött två partiledare i en tv-duell tidigare. Det var våren 2014 och motdebattören var då Gustav Fridolin (MP). 2007 mötte han dåvarande S-ledaren Mona Sahlin.

På onsdagskvällen duellerade C-ledaren Annie Lööf och Åkesson i SVT:s Aktuellt och ämnet var flyktingmottagning och integration. Bakgrunden var att båda två hade tagit upp frågan i sina sommartal förra veckan.

Lööf hade förberett sig väl med rader av oomtvistliga fakta som att 40 av de 60 miljoner människor som nu befinner sig på flykt är internflyktingar, det vill säga befinner sig i sitt eget land.

Hon tyckte inte att det var orimligt att Sverige förra året beviljade ett uppehållstillstånd per 200 invånare. Det måste ett land som vårt klara av, ansåg hon.

Har bara ett svar

Pålästheten fick Jimmie Åkesson att framstå som tjatig. Han har nämligen bara ett enda svar på alla frågor som rör den pågående flyktingkatastrofen. Att ingen ska komma hit.

Sverigedemokraterna hävdar sedan länge att flyktingarna ska tas emot på plats, i så nära anslutning till krigszonen som möjligt. Allt annat är ”väsentligt mycket dyrare”, sade Åkesson som uppenbarligen hellre räknar pengar än tänker i humanistiska banor.

Det Åkesson inte säger högt är att han därmed förordar flyktingläger där man får tak över huvudet och mat för dagen. Men där det är svårt, kanske till och med omöjligt, att skapa sig ett nytt liv. Det kan miljontals människor som befinner sig i läger sedan generationer i bland annat Gaza, Libanon och Jordanien vittna om.

Krig är sällan tillfälliga

Läger är ingen permanent lösning. Det är en tillfällig. Krig och kriser i Mellanöstern är sällan tillfälliga. De tenderar att permanentas.

Åkesson kunde inte heller svara på frågan om vad han vill göra åt dem som redan tagit sin tillflykt till Sverige. Ska de skickas tillbaka, frågade Lööf men de fick inget svar.

Men det absolut mest intressanta uttalandet av SD-ledaren handlade om ansvar. Han hävdade på fullaste allvar att han inte behövde ta ansvar för flyktingar i Sverige eftersom han själv inte deltagit i några beslut som gäller dem.

Det betyder att Åkesson lever i den bästa av världar där han knappast behöver ta ansvar för någonting. Inte för skatterna, inte för försvaret, inte för klimatet, inte för sysselsättningen för att nämna några tunga frågor.

Inte heller där har SD deltagit i besluten. Och har alltså inget ansvar, enligt Åkesson.

Märklig inställning av ledaren för ett riksdagsparti. Rentav apart.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM