Mejla

Lena Mellin

Det värsta som kunde hända facken och Socialdemokraterna

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

Kommunalskandalen var nästan det värsta som kunde hända facken och Socialdemokraterna.

Det är som om dammluckorna öppnas till glömda årtionden av pampvälde, spritfester och missbruk av medlemmarnas pengar.

Kommunal är Sveriges och LO:s största fackförbund. De organiserar drygt en halv miljon medlemmar, många av dem lågavlönade kvinnor i offentlig sektor.

Både LO och Socialdemokraterna har under lång tid jobbat med att modernisera sig. När Wanja Lundby Wedin blev LO:s ordförande rullades spritvagnen ut från representationsvåningen på LO-borgen och har aldrig återvänt.

Socialdemokraterna twittrar och facebookar och har bantat sina kongresser från sovjetiska format till svensk normalstandard. Dessutom kallar de sig Framtidspartiet och är feministiskt.

I ljuset av den utvecklingen är Aftonbladets avslöjanden om fackförbundet Kommunal i allmänhet, och dess krogbolag Lyran i synnerhet, mycket ovälkommet.

Historien går på ett märkligt sätt igen i berättelserna om verksamheterna i Lyran, konferensanläggningen Marholmen i Stockholms skärgård och finkrogen Metropol Palais i Stockholms city.

Det är porrstjärnor, lyx, spritfester, missbruk med medlemmarnas pengar och herrefasoner som inte anstår ett fackförbund med uppgift att ta tillvara sina medlemmars intressen.

De flesta fackförbund har gjort sig av med sina kursgårdar (om de ens haft någon) och hyr in sig på vilken konferensanläggning som helst. Men Kommunal har valt att både ha kvar och satsa på sitt Marholmen där ett nytt hotell står färdigt.

På vilket sätt gagnar det medlemmarna? Oklart. I alla fall tillför det inte den gemensamma kassan någonting eftersom verksamheten går med förlust.

I Stockholms innerstad driver man finkrogen Metropol Palais, med champagnefester och porrstjärneuppträdanden, som ligger i en fastighet som Kommunal äger tillsammans med Byggnads. Vad tjänar medlemmarna på det? Ingenting.

Förbundet har också, via Lyran, satsat på ett eget vinmärke, Grosshandlargårdens vin, som säljs på Marholmen. Det nutida Kommunal har uppenbarligen inget emot att associeras med dåtidens patriarkala överklasshushåll. Kan tondövheten beskrivas bättre?

Det är extravagansen, överflödet som är slående. Och fackförbundets vilja att satsa på verksamheter som står så långt som möjligt från de egna medlemmarnas vardag.

Att Lyrans styrelseordförande, Kommunals kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström och vd:n för restaurang- och konferensbolaget Lyran får gå efter Aftonbladets uppseendeväckande avslöjanden är följdriktigt. Medlemmarnas vrede krävde ett bondeoffer och det fick bli han. Han sitter i ytterliga 18 styrelser för facken närstående bolag.

Kommunals ordförande Annelie Nordström lyckades under presskonferensen igår skickligt styra över all skuld till honom. ”En väldigt tydlig arbetsfördelning” mellan henne och Bergström gjorde att hon kunde två sina händer.

Men trots allt är  det Nordström, som också sitter i LO:s styrelse och är ordförande i EPSU, en federation för offentliganställda fack, som är ytterst ansvarig för verksamheten. Bergström kan knappast öppnat finkrog i fackets regi, öppna nybyggt hotell, bygga om festvåningen eller etikettera om franska viner utan att hon märkt det. Det faller på sin egen orimlighet.

Vräkigheten på Kommunal fördjupar den förtroendekris som Socialdemokraterna befinner sig i. Pampväldet var inte så begravt som många av oss trodde.

Avlöjat i granskningen – få hela bilden

DEL 1: Lyxkrog och nakenshow – för medlemmars pengar
DEL 2: Topparna semestrar på ö – gratis

DEL 3: Spritfest för flera hundra tusen

DEL 4: Lådvis med vin langas till fackets festvåning

DEL 5: Höjdarna får paradvåningar mitt Stockholm

EFTER GRANSKNINGEN: Kassören avgår – får miljonbelopp

WALLSTRÖM INDRAGEN: Fick lägenhet av Kommunal

Alla artiklar i granskningen

Av: Lena Mellin

Publicerad: