Mejla

Kerstin Weigl

Dom i dag: Tobias får hem sin son

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Efter tre års kamp återfår Tobias vårdnaden om sin nu drygt treårige son.

Att han vill träffa och få hem sin son är helt naturligt, anser fem justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

Domen kom i dag, och betyder att Tobias i Malmö som Aftonbladet skrev om i söndags ska kunna få hem sin son som sedan födseln bor i familjehem i Bollnäs. Han säger att domen är "en stor glädje och lättnad".

- Men nu börjar ett jättearbete, säger han.

Svår process

Det är Sveriges radio som granskat fallet med hjälp av de inspelningar Tobias gjort av samtalen med myndigheterna. Redan innan barnet föddes visste Tobias att han kanske var pappan. Mamman kunde inte ta hand om barnet. När faderskapet var fastställt blev Tobias vårdnadshavare men då inleddes en svår process att få ta hem pojken, som placerats hos ett ungt par i Bollnäs.

Att hemflyttningen måste ske försiktigt och gradvis tyckte Tobias var naturligt, men gradvis gick det upp för honom att familjehemsföräldrarna hela tiden trott att pojken skulle växa upp hos dem.

Efter ett tag ansåg socialnämnden i Bollnäs att pojken visade tecken på att må dåligt, och att det skulle bero på umgänget med pappa Tobias. Uppgifterna kom huvdsakligen från familjehemsföräldrarna.

När Tobias ville fortsätta planen för hemtagning av sitt barn lades ett flyttförbud, som undanröjdes av domstol. Då svarade socialnämnden med att tvångsomhänderta pojken med stöd av LVU, lagen om vård av unga. Som skäl gav man att Tobias inte skulle ha visat tillräcklig förståelse för sin sons behov och reaktioner.

Upphäver domen

Det är den domen som Högsta förvaltningsdomstolen nu upphäver, med mycket bestämda formuleringar dessutom. Kammarrätten borde inte ha beslutat om LVU. Förutsättningar för tvångsvård fanns aldrig.

Ur domen: "...önskemål om regelbundet och frekvent umgänge med sonen måste ses som både naturligt och befogat" för att en pappa som vill ta hem sin son.

Tobias har redan kontaktat det team barnpsykologer i Malmö som han tidigare haft kontakt och kan stödja honom när en hemflyttningsprocess återigen ska sättas igång. Igen, Den senaste tiden har han åkt 169 mil för att träffa sin son tre timmar var tredje vecka.

Av: 

Kerstin Weigl

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Föräldraskap

Kerstin Weigl