For helvede Stöjberg! Nu är ni på väg utför

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Inger Stöjberg, Danmarks migrationsminister.

Godlynthet, fräck humor, en liberal syn på allt som är roligt, snygg design, smörrebröd och snaps.

Danmark har varit ett förbaskat trevligt land.

Men nu vete fan.

Det är dags att byta ”yndigt”, (som står för härligt i national­sången), till ”grådigt”, (vilket betyder girigt).

Det är i alla fall den klara avsikten med ”smyckeslagen”, de nya regler för asylsökande som borgarna, Dansk Folkeparti och sossarna i folketinget röstade igenom i veckan. Lagen stramar åt de redan knappa villkoren stenhårt, och är ­ägnad enbart åt att skrämma i väg dem som flytt för sina liv, från krigsgalna diktatorer och hjärntvättade terrorister.

Nu ska danska myndigheter beslagta varje asylsökandes kontanter, smycken och övriga ägodelar vars värde överstiger 10 000 danska ­kronor.

Den nya lagen innebär också att de som får asyl kommer att få vänta tre år på att eventuellt få dit sina ­anhöriga.

Enligt tidningen Politikens ­samman­ställning av reglerna ska ­vissa undantag göras. Till exempel ska rullstolar, enkla vigselringar och andra personliga ting få behållas av flyktingarna. Men bara på villkor att de kan redovisa varför sakerna är medicinskt nödvändiga eller har ­affektionsvärde. Danska myndig­heter ska alltså visitera och förhöra varje enskild flykting om deras personliga tillhörigheter och om varför de är personliga.

En del politiker, UNHCR och ­flera människorättsorganisationer har protesterat högljutt och hänvisar till att lagen strider mot FN:s flykting­konvention.

Migrationsminister Inger Stöjberg ser framför sig att värdesakerna ska säljas på offentliga auktioner, och ­påpekar att det finns ett världsmarknadspris på guld.

Frågan är varför Danmark - som med en befolkning på 5,6 miljoner tydligen inte klarar 21 000 flyktingar - bara går halva vägen.

For helvede Stöjberg! Det finns kræftedeme guld att sälja till världsmarknadspriser!

Tänk på vad svartskallarna har i käften. Orensat tandguld ger uppåt 150 kronor grammet, är det rensat kan man få en femtiolapp till.

Varför inte sälja människohår, glasögon, skor och kläder? För flyktingarna duger det som de går och står i. Och ska de integreras bör de ändå klippa sig ordentligt.

Att tvinga folk till medicinska experiment vore kanske att ta i, men man kan alltid göra danskt designade lamp­skärmar av huden på de ­flyktingar som råkar dö ­ medan de väntar. Jag ­menar, de orsakar ju staten kostnader med begravningar och allt, och med den sortens ­belysning skulle nog många asylsökande fly dannebrogen ­illa kvickt.

Nationalsång

Den danske diktaren och dramatikern Adam Oehlenschläger skrev landets nationalsång ”Der er ett yndigt land” 1819. Sex år tidigare hade han skrivit originalet till den svenska psalmen 304, ”Lär mig, du skog, att vissna glad”.

Vinstmaskin

Motsvarigheter till den danska smyckeslagen finns genomförda, eller som förslag, i några andra länder.

I Holland har systemet dragit in sex och en halv miljon ­kronor de senaste fem åren, vilket blir sammanlagt 135 kronor var för de 47 500 flyktingar som finns i landet i dag. Enbart administra­tionen av denna ordning är gissningsvis betydligt dyrare.

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM