Karin Magnusson

Vi borde vara stolta över de enastående kvinnorna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lagom till nationaldagen har Visit Sweden mätt vad ­människor i världen tycker­ att vi ska vara stolta över. ­Listan toppas av den svenska­ naturen och av svenskarna själva.­ Det är ­intressant med tanke på den brutala kritik svenska ­kvinnor får utstå.

Danske regissören Thomas Winterberg formulerade nyligen i Svenska Dag­bladet en drapa om att ”svenskarnas köns­debatt fullständigt har spårat ur” och han hoppas att den inte ska sprida sig till Danmark.

Ett lite längre sätt att ­utrycka det Julian Assange­ slagit fast, att Sverige är ­feministernas Saudiarabien. Närbesläktat tankestoff har ventilerats också av svenska debattörer under våren.

Så, om svenska kvinnor förut var synonymt med ett åtråvärt objekt är bilden nu en koftklädd bitterfitta ­redo att polisanmäla första bästa man. Kritikerna ser ­något jag inte ser. När jag tittar runt omkring mig ser jag kvinnors stordåd, på ­mikro- och makronivå.

Mejl efter mejl om skol­resan dimper ner. Det är kort om tid och alla mammor är på tårna, oklart var ­papporna är. Tillstånd för loppis ska fixas, prylar ­kånkas, ­bullar säljas, skolresearrangörer bokas.

Jag gissar att minst 150 timmar lagts ner på ­utflykten, och låt det ­vara sagt: Jag var inte en av de mest aktiva men jag stod där, i mars och nu i maj, och ­sålde ­Lasse Åberg-glas och urvuxna jeansjackor.­ ­Enastående morsor som ­fixar.

SCB:s tidsanvändnings­undersökning från 2012 ­visar att mäns arbete­ i hemmet ökar något.­ Bra ­naturligtvis, men fortfarande­ är det kvinnor som tar ­huvudansvar för att matsäck och gympapåsar är packade. Familjeliv.se må vara samlingsplats för cupcake-mammor, men deras senaste attitydundersökning visar tydligt att ­familjens projektledare fort­farande är en kvinna.

I ett reportage i SvD läser jag om tre svenska kvinnor i 30-årsåldern som gör karriär i London. Någon är ­globalt kommunikationsansvarig för sociala medier på Sony Mobile, någon annan managing director på Deutsche Bank. De pilar mellan slipsar i finansdistrikten och gör enastående karriärer.

Hör sen Loreen berätta om sina möten med människorättsorganisationer i Azerbajdzjan innan hon dansar sin oinställsamma krabbdans och tar hem hela tävlingen. Enastående Loreen som dansar krabbdans.

Visit Sweden borde hårdlansera svenska kvinnor. Bättre än både björk­backar och krusbär.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN