Mejla

Oisin Cantwell

Assanges förslag ger hopp till gangsterbranschen

Publicerad:
Uppdaterad:
Julian Assange.
Julian Assange.

Julian Assange har lanserat en osedvanligt progressiv reform.

Att som misstänkt för brott få ta del av bevisen i förväg öppnar för helt nya möjligheter i gangsterbranschen. 

Häktad för värdetransportrån, bokföringsbrott eller bilstöld?

Det skulle onekligen vara en fördel om lagen föreskrev att du i god tid få veta vad de lömska utredarna har att komma med så att du inte dribblar bort dig själv med värdelösa alibin, skrattretande förklaringar till varför dina fingeravtryck finns på glaset eller åberopande av ett vittne som vid kontroll visar sig ha anordnat en svensexa i Sveg och alls inte drack öl på Halta Lottas krog i Göteborg.

Krävde kopior på sms

Att i förväg ha en plausibel berättelse gör kort sagt den misstänkte betydligt mer trovärdig än om hen tvingas justera storyn allt eftersom den jobbige förhörsledaren presenterar nya indicier.

En sådan reform skulle i kriminella kretsar rimligen mottas med samma förtjusning som ägare till stora städföretag kände då RUT-avdraget infördes.

Det förra är dock en ordning som lagstiftare av lätt insedda skäl inte har infört, vare sig i Sverige eller i något annat land.

Assange, som sedan den 19 juni 2012 smider mer eller mindre djärva planer på Ecuadors ambassad i London, hoppas dock på förändring.

Då han i fjol överklagade tingsrättens beslut om fortsatt häktning till hovrätten krävde han att få kopior på de sms som de två kvinnor som har anmält honom för sexbrott har skickat.

Överklagat till HD

Detta optimistiska önskemål blev känt i går, då riksåklagaren svarade på högsta domstolens nyligen ställda fråga om varför utredningen står och stampar.

Hans brittiska försvar höjde omgående insatsen ännu mer, och krävde att få ta del av hela förundersökningen innan nya förhör kan bli aktuella.

Det är inte svårt att förstå Wikileaksgrundarens intresse för utredningen. Han är än så länge endast förhörd om ett av de fyra brott han är misstänkt för, och vill naturligtvis veta så mycket som möjligt om vad materialet innehåller.

Hovrätten ryckte inte helt överraskande på axlarna åt kravet om att få ta del av kvinnornas meddelanden, men Assange gav inte upp.

Han har överklagat beslutet till högsta domstolen och önskar att om även denna instans säger nej så ska juristerna på Riddarhustorget vända sig till EU-domstolen för att få saken prövad.

HD tröttnade till slut

Något säger mig att inte heller domarna i Luxemburg kommer att vara intresserade av att revolutionera misstänkta brottslingars rättigheter.

Den havererade australierns hopplösa krav innebär i praktiken att han inte kommer att låta sig förhöras av åklagare Marianne Ny, som efter mycket om och men nyligen äntligen beslöt att ta sig till London.

Hon har tidigare vägrat att göra det och säger att omsvängningen beror på att vissa av brotten är på väg att preskriberas.

Du behöver dock inte vara konspirationsteoretiker för att notera att beslutet fattades bara några dagar efter att högsta domstolen till slut tröttnade och frågade RÅ vad i hela friden det är som pågår.

Behöver ett avslut

En åklagare har att se till att en utredning förs framåt, vilket inte med den bästa viljan i världen kan sägas ha skett i detta fall.

I över fyra år har denna plågsamma historia pågått. Den behöver komma till ett avslut, inte minst för kvinnornas skull.

Den vithårige foliehatten i London, liksom delar av svenskt rättsväsende, har skämt ut sig tillräckligt.

Av: Oisin Cantwell

Publicerad: