Lina Thomsgård

Hög tid att samlas kring linsgrytorna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För några år sen var vi ett gäng som fastnade i en tråd på facebook, en diskussion om samhället som blev till frågeställningar som inte fick plats i en kommentarsruta.

Vi ville ses och prata mer, en vän till en vän, någons kusin som var snygg. Ingen av oss hade varit partipolitiskt aktiv, vi var inte ens särskilt nära kompisar eller säkra på hur grejer fungerar, men vi ville diskutera hur vi borde ha det. Svalt och sansat prat, vuxna varelser emellan. Ingen naiv lins­gryteaktivism.

Det blev en knytmiddag. Det blev flera. Vi delade erfarenheter och visioner. Garvade, brottades med ord och inspirerade varandra med flänga exempel. Alltid med politiskt tema, ibland överens, ofta inte. Alla hade sitt bagage, sina hjärtefrågor, och i mötet lärde vi oss av varandra.

Idéerna blev gigantiska, vi skulle bland annat få folk att börja bete sig medmänskligt med ett jätte­stort lajv över hela Stockholm (så bra idé!).

Vi övervägde att starta parti eller kanske hijacka och göra om Folkpartiet (ännu bättre idé!) för att namnet är så bra.

En sorts förmedling via facebook kanske? Någon hade gått en kurs i mötesteknik och plötsligt satt vi alla nedklistrade med bjärta postitlappar på golvet och åt nåt som förmodligen var just linsgryta.

Jag vet inte om vi åstadkom särskilt mycket där och då men ett par av oss har gått vidare till politiken. Jag lärde mig om mig själv och min världsbild - men framför allt om andras. Att vi är olika men att vår idé om hur grejer borde vara nog måste formas gemensamt ändå. Att vi för att kunna förändra något måste mötas, måste göra något.

Världen brinner, i höst är det val och vårt lilla spretiga middagsgäng ska snart ha reunion. Såvida ni inte tycker att ett jättelajv låter som bästa idén för framtiden rekommenderar jag er att hitta några som tycker som ni, eller varför inte tvärt­emot, och börja prata om just prick det. Segregation, ockupation, krig, klimathot. Sporra varandra att göra något, var och en för sig eller alla tillsammans. Käka nåt, drick en dricka, ha en agenda eller ha ingen alls. Prata.

Det kanske blir kul. Det kanske förändrar världen. Jag har ett bra och billigt recept på lins­gryta om ni behöver.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN