Lina Thomsgård

Kärleken till ett husdjur är mäktig - oavsett kön

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Någon delar en sådan där hetsig länk. De 30 mäktigaste bilderna som någonsin tagits säger den och jag klickar lydigt.

Det är äkta gåshuds­material. Livsöden, lycka och lidande, men jag får ingen gåshud alls för det enda jag kan tänka på är vilka de mäktigaste bilderna i världshistorien föreställer.

Pappor med söner, poliser och soldater, fattiga far­bröder och hungriga pojkar, modiga män och varmstark kärlek mellan husse och hund. Totalt sju kvinnor, åtta djur och 41 män. Utöver tusen ord så säger en bild tydligt var fokus ligger.

Beror det på att fler män är fotografer och dom letar motiv att känna igen sig i? Eller är det främst pojkarna och farbröderna som världen över och i alla tider fått göra dom fotovänliga sakerna (ha djur, vara barn, begravas?) Eller tas det hela tiden bilder på folk av alla kön och former, men övriga sållas bort för att någon mossig redaktör vill ha det så? För att ett mansliv är mänskligt medan ett kvinnoliv är kvinnligt.

En mans relation till sitt älskade husdjur är något starkt och mäktigt men en kvinnas bara töntig. En man gör, en kvinna ser ut. Bildernas tydlighet gör mig sorgsen.

Jag klickar på en annan länk och nu kommer gås­huden. Jag blir uppspelt, jag blir modig. Jag vill dänga handväskan i huvudet på nazister, jag vill släcka bränder, åka till rymden, bära korta shorts för första gången och jag vill simma över Engelska kanalen. För länken visar de 52 mäktigaste bilderna på kvinnor. Tjejer, flickor och tantaluringar som gör saker.

Det slår mig hur det måste vara för dom som alltid har haft det så här. Dom som sett alla bilder, filmer och tidningar berätta att mänskligheten är indelad i två kön och det här är vad som gäller just ditt: Allt är möjligt, du är viktig, du kan, kör hårt!

En värld som hyllar när du gör grejer, inte bara när du ser fin ut. Där till och med din relation till ditt husdjur ses som något starkt och mäktigt. En värld med fokus på dig.

Jag ringer min kompis och ber att få låna en kamera. Han frågar om jag ska fota något särskilt. Japp, något viktigt. Mäktigt rent av.

Min brorsdotter Malla har fått en kattunge.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN