Mejla

Elisabet Höglund

Det är FN:s skyldighet att stoppa irakiska blodbadet

KOLUMNISTER

Irak håller på att falla ­sönder. Sen USA lämnade landet 2011 går Irak i rasande fart mot sin egen undergång. Den av USA sanktionerade ­regeringen i Bagdad och de av USA tränade regeringstrupperna har de senaste veckorna visat prov på den mest flagranta form av feghet och kraftlöshet.

Det var när den extremistiska sunnimuslimska terrororganisationen Isis plötsligt bara ­marscherade in i Irak och på ett dygn erövrade staden Mosul utan att möta det minsta motstånd, som det stod klart att Irak i dess nuvarande form snart inte existerar längre.

Isis militära framgångar har varit exempellösa i jakten på en ny stat bestående av Syrien och Irak. Samtidigt pågår inom Irak ett allas krig mot alla.

Irak befolkas av tre etniska grupper. Kurderna i nordost med 21 procent av befolkningen har lyckats bygga upp en fungerande statsbildning samtidigt som man utbildat en effektiv ­armé, Peshmerga. I mellersta Irak finns sunnimuslimerna, den minsta folkgruppen med drygt 18 procent, medan shiamuslimerna, som befolkar södra halvan av landet, är ojämförligt störst med 55 procent.

Jag ska redan nu säga att Irak från början var en konstlad statsbildning, ihopsnickrad ­efter första världskrigets slut när britterna och fransmännen delade upp Mellanöstern ­mellan sig. Britterna tog Irak och Palestina, medan fransmännen tog Syrien och Libanon.

I Irak har olika religiösa och ­etniska grupper tvingats ­samman i en omöjlig politisk konstruktion utan gemen­samma historiska och ­kulturella traditioner.

Med tanke på att landet i dag håller på att falla samman så måste det internationella samfundet börja reagera. Ett helt nytt Irak måste skapas. Den mest naturliga lösningen är att landet delas upp i sina tre ­etniska delar, som ombildas till självständiga (eller åtminstone autonoma) stater.

Minst problematiska är ­kurderna. De håller redan på att ­bilda ett fritt Kurdistan i nordost. Av de två andra bildas en sunnitisk och en shiamuslimsk stat. Denna tanke är inte ny. Den väcktes för första gången för några år sen av USA:s nuvarande vicepresident Joe Biden. Men den här gången är det inte USA som ska bestämma över Iraks framtid utan FN i samarbete med EU och Arabförbundet.

USA har för länge sedan ­förbrukat sin trovärdighet

i Irak och är i högsta grad ­ansvarigt för den situation som Irak befinner sig i i dag.

Därför måste FN:s säkerhetsråd ta ett initiativ – eller general­församlingen, om säkerhetsrådet inte orkar. Det är FN:s förbannade skyldighet.

FN måste sluta med att se Irak som USA:s angelägenhet. Hela världen har ett ansvar för att blodbadet i Irak inte fortsätter.

De senaste veckorna har ­inbördeskriget skördat flera ­tusen offer i Irak. Det räcker nu. FN bildades för att upprätthålla fred i världen efter andra världskriget. Vad vi ser i dag är en värld i krig, hundratusentals offrade människoliv, miljontals flyktingar och den största folkomflyttning världen skådat på århundraden. Även vi i Sverige borde väl för ett ögonblick kunna lyfta blicken över Carl Philips förlovning och det bästa grilltipset och se att delar av världen håller på att gå under och att även vi har ett ansvar för att detta inte sker.    

Av: 

Elisabet Höglund

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Elisabet Höglund