Mejla

Carina Bergfeldt

Sverigedemokrater visar barnen att de lärt sig fel

KOLUMNISTER

Hon heter Victoria. Hon är elva år.

I mina ögon är hon den finaste flickan i hela världen. Det är inte intressant i sammanhanget. Det som är intressant är att hon är den finaste flickan i sin värld.

Jag är i Skövde och har lyckats med en komplicerad fläta. Hon beskådar resultatet.

”Vad fin du är”, säger jag.

Hon strålar mot spegeln.

”Ja”, säger hon. ”Jag är den finaste flickan i världen.”

Tårar kommer utan att jag kan hindra dem. Jag går ut så att hon inte ska se. Hennes lillebror, Ludvig, gör ett gummisnoddsarmband åt mig i alla regnbågens färger.

”Vad fint”, säger jag. ”Som en regnbågsflagga.”

Han börjar skratta. Säger att det inte finns en regnbågsflagga. Jag googlar, ­visar. Han vill veta vilket land den tillhör. När jag svarar att den är universell, att den betyder att alla är lika mycket värda, oavsett land, hudfärg, vem man är kär i, tittar han häpet på mig.

”Behöver man en flagga för att förstå det?”

Han är nio år. Tårar bränner bakom ögonlocken igen. Det blir så ibland. Ibland, säg när jag till exempel skrivit om Sverigedemokraterna, fått 508 mejl, svarat på 414, polisanmält ett våldtäktshot, lämnat några andra hot därhän. Då kan jag bli en smula lättrörd. Männen som skrev till mig var rörande överens om två saker.

  Jag är en skam för ­kvinnor.

  SD är snart Sveriges tredje största parti.

De har nog rätt om ­åtminstone det ena. Och det gör mig outsägligt ledsen. För i Aftonbladets parti­ledardebatt låtsades ­Jimmie Åkesson somna under frågan hur politiker ska få unga kvinnor att känna sig trygga. Samme Jimmie Åkesson som skrev i första utkastet till sina memoarer att han ”aldrig kommer förstå ­homosexuell kärlek”.

Plötsligt ser jag världen genom två barns ögon.

Victoria har ännu inte ­blivit kallad slyna, slampa och hora av 508 svenska män som påstår sig värna om kvinnor. Ludvig har ­ännu ­inte lärt sig att ”homo­sexualitet kan jämföras med pedofili och tidelag” som Sverigedemokraternas ­partisekreterare så smakfullt bloggat.

Vi föds toleranta, sedan försvinner självklarheter längs vägen.

På söndag kommer var ­tionde svensk att kryssa SD och visa två barn att de lärt sig fel.

Alla är ­inte lika mycket värda.

Av: 

Carina Bergfeldt

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Carina Bergfeldt