Mejla

Aftonbladet

Ord som slyna, fitta & hora ska utplånas

KOLUMNISTER

Många såg ”Uppdrag gransknings” reportage om nät­hatet mot kvinnor i förrgår. Jag tvekade på att läsa upp mina haters mejl så där rätt in i kameran. Har nämligen sedan lång tid tillbaka intagit en totalt ignorant hållning gentemot det som skrivs till mig. Läser det inte, delger ingen, sticker helt enkelt huvudet i sanden och låtsas som om trollen inte existerar.

Det är ingen verksam metod.

Hatet fortsätter att punktligt landa i min mejlbox varje gång jag har skrivit en kolumn. Man kan inte ­tiga bort det tydligen. Därför ställde jag upp.

Och motreaktionen lät inte vänta på sig. Morgonen efter programmet var min mejl fullkomligt love-bombad. Så mycket kärlek, pepp och styrka har jag aldrig tagit emot. Ämnet brinner verkligen.

Jag är inte ensam om att tycka att det här är skitsjukt att män sätter sig framför datorn och hotar random kvinnliga journalister och som har åsikter med grovt sexuellt våld och död. Vi tycks för en gångs skull ha en gemensam agenda.
 

Näthatet måste upphöra. Vi måste med gemensamma krafter göra allt som står i vår makt för att ord som slyna, hora, fitta ska utplånas. Det känns hoppfullt.

Jag skulle vilja att vi börjar med barnen. För om ni tyckte att det som berättades i ”Uppdrag gransknings” reportage var hemskt, så ska ni bara veta hur det ser ut i våra ungars kommentarsfält.

Internet ses trots taffliga försök till ”parental control” och andra verkningslösa metoder som ett laglöst land. En anarkistisk frizon à la ”Flugornas herre” där ungarna inte bara känner sig helt omnipotenta och osedda, deras gränsöverskridanden går faktiskt de vuxna obemärkt förbi.
 

Ingen är där och sätter ner foten. Förklarar vad som är okej och inte. Hur man beter sig mot folk. Vilka ord som är tabu att skriva och vilka som inte är det. Ingen klok som guidar rätt.

Och var är polisen? De lyser också med sin frånvaro på internet. Den ­enda nätbaserade aktiviteten som de har lagt krut på att förhindra är fil­delning.

Pengarna talar som vanligt högre än folkets hälsa.

Låt oss ändra på det. Låt oss börja med att låta våra kids förstå att de är sedda även på internet. Att vi finns där och ser vad de gör, vilka de ­umgås med, och hur de uttrycker sig också där.

Begär åtkomst till dina barns ­konton i sociala medier.

Kolla datorn varje kväll. Det ­handlar inte om någon integritetskränkande kontroll som vissa vill få det till.
 

Det handlar om sund trans­parens, om att vi alla måste börja se internet och real life som en enhet.

Samma värld.

Inte en ond och en god.

Himmel

Nätkärleken slog ut i full blom när trollen släpptes ut i ljuset. Det hjälper kvinnor att fortsätta ta plats och våga uttrycka sig.

Helvete

Regeringen vill ta bort ­föräldrarnas vetorätt när det gäller att dela barnbidraget eller inte. Idiotiskt. Varför ­inte börja med att dela ­föräldraförsäkringen rakt av och kvotera in kvinnor i företagsledningarna i stället.

Av: 

Aftonbladet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sanna Lundell