Mejla

Lena Mellin

Roligare än så här blir det inte

Publicerad:

Lena Mellin: Ministrar, gör nåt kul

Foto: Gustav Mårtensson
Jobbar de på bank, eller … Aftonbladets Lena Mellin ger Annie Lööf, Jan Björklund, Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt rådet: ”Gör något kul någon gång. Folk kommer att gilla det, jag lovar.”

Säga vad man vill om regeringen.

Men den är inte kul.

Den har gjort politik till förvaltandets ädla konst.

Tänk dig att du är regering. Tänk dig att du snart ska lägga fram årets vårbudget. Tänk

också att du i samband med den presentationen vill ha något glatt att säga svenska folket när det gäller tillgången på bostäder.

Ser allvarligt på saken

Är det då en tiondels procent och ett par hundra fler bostäder per år som du skulle fokusera på? Eller skulle du välja något mer grandiost och fantasi-

eggande?

Jag skulle satsa på det senare. Men det gör inte regeringen. Den tar ansvar och ser allvarligt på saken.

Som i går då regeringens fyra partiledare åkte till ett nybyggt bostadsområde i Bromma för att bland byggnadsställningarna presentera några bostads-

nyheter ur vårproppen.

Det förhärskande var inte de spännande visionerna eller de imponerande målsättningarna. Det var promillen och andrahandskvartar.

Kamerala ministrar

För 1,753 miljarder kronor får Sverige, kanske redan nästa år, 20 000 fler andrahandskvartar och ökar bostadsbyggandet med 400 lägenheter per år.

Det är mer förvaltning än politik.

Missförstå mig rätt. Jag tycker verkligen att man ska hålla hårt i pengarna och avstå från oöverlagda slag i luften. Särskilt om man är regering.

Men det ligger något lite väl kameralt över dagens ministeruppsättning. Hedervärt, självklart. Men inte spännande och engagerande.

Jag har ett gott råd till Fredrik Reinfeldt och hans statsråd. Gör något kul någon gång. Folk kommer att gilla det, jag lovar.

Fler ska få bostad

Regeringens förslag för att öka tillgången på bostäder

1) Bostadsägare som vill hyra ut ska kunna ta betalt både för hyran, kapital- och räntekostnader.

2) Schablonavdraget för att hyra ut den egna bostaden höjs med 19 000 kronor till 40 000 kronor per år. Tillsammans väntas 1 och 2 öka

utbudet av andrahands-

bostäder med 20 000.

3) Fastighetsavgiften (tidigare kallad skatt) sänks med

0,1 procentenhet till 0,3 procent för flerbostadshus. För samma typ av bostäder sänks avgiftens tak med 200 kronor till 1 200 kronor.

4) Nybyggda bostäder slipper helt fastighetsavgift i femton år jämfört med tio nu.

5) Hyror som ger kostnadstäckning i nyproduktion, så kallade presumtionshyror, får också tas ut i femton år jämfört med tio i dag. På sikt väntas 3, 4 och 5 öka produktionen med 400

lägenheter per år.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM