Mejla

Karin Magnusson

BDSM – fiffig lösning på rättvisare hemarbete

Publicerad:
Uppdaterad:
Lagom till alla hjärtans dag har ”Fifty shades of Grey” premiär.
Lagom till alla hjärtans dag har ”Fifty shades of Grey” premiär.

KOLUMNISTER

Till helgen, i synk med alla hjärtans dag, har ”Fifty shades of Grey” premiär”. Kryddigt! Av filmens 100 ­minuter ska 20 minuter vara sex­scener, vilket procentuellt stämmer hyfsat med förlagan. Boken om litteratur­studenten Anastasia Steele och superentreprenören Christian Grey blev knappast en succé för sina litterära kvaliteter. Porträttet av den sexigt sadistiske Grey är ljuvligt platt. En pojke som adopteras bort av sin mamma – crackhoran – växer upp och blir ruskigt rik. Han är självsäker och attraktiv, ­donerar pengar till universitet, tränar kickboxning och flyger helikopter. Han är 27 år och klär i blekta Levis. Just den sista detaljen riskerar att skapa hinder i läsningen om man är petig. En sexig kille i blekta Levis var varje högstadietjejs dröm – 1986.

Jag vet, jag var där. ­Nåväl, i Anastasias oskyldiga ögon förkroppsligar han manlig skönhet, han gör henne andlös. Där börjar den sadomasochistiska ­drömmen.
För ”Carina” och ”Mats” började BDSM-förhållandet med ett ojämlikt äktenskap. Efter två barn och 25 års ­äktenskap var skilsmässan nära, Carina gjorde merparten av hemarbetet och upplevde att hon hade tre barn och inte två. Paret berättar om sitt liv i en spännande ­artikelserie i Svenska Dagbladet som handlar om just BDSM, alltså den sexuella praktik där disciplin och ­underkastelse ingår. För i stället för separation plockade de upp ett undertryckt spår hos Mats, drömmen om att bli dominerad. Det skulle visa sig vara ett lyckokast.

Paret köpte en kyskhetsbur, alltså ett galler som går att fästa över könet och som du låser. För två år ­sedan hängde Carina ­nyckeln runt halsen och där hänger den än, nu i en lyckligare vardag. Paret lever i hemlighet sina BDSM-roller ­dygnet runt under namnen Slaven och Kommandoran.
Kommandoran var ju hon i Emil i Lönneberga som åt upp maten för de andra ­hjonen i fattighuset. Mats gör alla hushållssysslor, något de förklarat för barnen bara är på tiden efter 20 år. Vid väl utfört arbete tas kyskhetsburen bort och sovrummet har de ljudisolerat. Det är något rart med den här vardagligt Gevaliadoftande tolkningen av den glammiga sadismen i ”Fifty shades of Grey”. Och dess­utom en imponerande kreativ lösning för att komma till rätta med orättvist fördelat hem­arbete.

Av: Karin Magnusson

Publicerad: