Mejla

Oisín Cantwell

Är spioner på väg att göra Sverige till mål för terrorattacker?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Värvade Säpo en agent som mördades av al-Qaida? Pågår en spionverksamhet som kan leda till terrordåd på svensk mark?

Att det ens finns skäl att ställa dessa frågor bör vara besvärande för Säkerhetspolisen och nuvarande och tidigare regeringar.

Aftonbladets reporter Kenan Habul avslöjar i dag hur tvåbarnspappan Amens liv slutade, han mördades och hängdes upp i ett mål på en dammig fotbollsplan i Jemen i mars förra året av islamistiska terrorister.

I en video som al-Qaida efter mordet lade ut på Youtube berättar mannen att han blev värvad som spion under åren han bodde i Sverige och att han fick i uppdrag att arbeta åt CIA.

Han ska ha avslöjats och gripits av extremisterna 2013, anklagad för att ha hjälpt USA med ovärderliga uppgifter då sju terrorister dödats i flygattacker.

Försvunnit under ”utflykt”

Amens ansikte bär spår av tortyr och hans berättelse måste bedömas med försiktighet, människor som befinner sig under dödshot är av lätt insedda skäl inte de trovärdigaste vittnen.

Men det finns skäl att tro att uppgifterna bär sanningens prägel.

För det första är omständigheterna under vilka mannen anlände till Sverige egendomliga:

Han ska ha tagit sig från Förenade Arabemiraten år 2003 till Finland för egna pengar för att titta på fotboll, förlorat sin plånbok med 4000 dollar och id-handlingar, åkt till Stockholm på en "utflykt" och försvunnit.

Var det i själva verket så att han skickades till Sverige på ett uppdrag, avslöjades av Säpo och tvingades att byta sida?

Frågan må låta konspiratorisk i överkant, men Stockholmsadvokaten Alami Abdelhay, som har företrätt flera personer misstänkta för terrorbrott, har av sina klienter hört liknande historier.

– Det har berättats att Säpo sätter press på dem. Antingen rapporterar du för oss eller så informerar vi ditt hemlands säkerhetstjänst om dig, säger advokaten.

En utpressning som är allt annat än laglig och som kan leda till att personen försätts i en livsfarlig situation.

Samarbetade med USA

För det andra är det inte obekant att Säpo alltsedan tvillingtornen föll lika obekymrat som tvivelaktigt hjälper de stora grabbarna i USA i kampen mot islamistisk terrorism.

Det mest kända exemplet var då svensk och amerikansk säkerhetstjänst samarbetade i vad som resulterade i att regeringen Göran Persson 2001 utvisade två egyptier i hemlighet.

För det tredje påminner Amens öde om den öppna polisens inte alltid ansvarsfulla behandling av sina infiltratörer.

Ta till exempel Peter Rätz som värvades 1995, infiltrerade grova kriminella organisationer och som tvingades fly för sitt liv utomlands då han avslöjades.

Jag var för några år sedan på en hearing om polisens agenter som anordnades av åklagare Nils-Eric Schultz, advokat Peter Althin och journalisten Dick Sundevall.

Det berättades att infiltratörer avslöjats och mördats. Obekräftade uppgifter, då polisen vägrar att prata om verksamheten.

Finns det anledning att tro att Säpo inte arbetar med liknande metoder?

Om berättelsen om Amen stämmer så vilar ett tungt ansvar på Säpo. Två barn, båda svenska medborgare, har förlorat sin far under vedervärdiga former.

Hjälp med drönarattacker?

Jan Danielsson, som var Säpochef då mannen ska ha rekryterats, är död. Men vittnesmålen om hur människor tvingas att bli agenter och därmed utsätts för livsfara har inte upphört.

Även tidigare och nuvarande regeringar bär på ett ansvar.

Har Sverige indirekt hjälpt USA med drönarattacker som sannerligen inte alltid är förenliga med FN-stadgans regler om självförsvar?

Finns det i dag spioner vars verksamhet kan göra Sverige till ett mål för terrorattacker utförda som hämnd?

Publisert: