Mejla

Lena Mellin

Nytt bottennapp för S i Aftonbladet/Inizio

Tappar till Vänsterpartiet – som noterar högsta stödet hittills

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Socialdemokraterna tappar stöd till Vänsterpartiet och samlar nu bara 23,1 procent av väljarna.

Det är den sämsta siffran sedan mätningarna inleddes för fyra år sedan.

Att Socialdemokraterna går mot ett uselt val har stått klart länge. Valmanifestets löften, om bland annat en familjevecka till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år, tycks inte ha brutit den utvecklingen.

Det presenterades i tisdags medan mätningen avslutades i går.

23,1 procent är den hittills sämsta siffran för Socialdemokraterna sedan Inizio började mäta väljaropinionen för fyra år sedan. Sedan i juni har stödet pendlat mellan 24 och 24,9 procent.

Förklaringen är att en del väljare tycker att Socialdemokraterna gått för långt till höger. Stefan Löfven har länge sagt att hans parti är ett mittenparti men i SVT:s utfrågning av honom i förra veckan hade han ändrat sig. Nu är det ett mitten-vänsterparti. Det var möjligen ett sätt att försöka få stopp på blodflödet vänsterut.

Stefan Löfven (S) på Hoppets Torg i Jönköping på torsdagen.
Stefan Löfven (S) på Hoppets Torg i Jönköping på torsdagen.

De missnöjda vänstersossarna går nämligen till Vänsterpartiet som noterar sitt högsta stöd hittills i Aftonbladet/Inizio. Jonas Sjöstedt har mycket skickligt utnyttjat vänstermissnöjet genom att bland annat tycka att landets miljardärer ska betala högre skatt.

Det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, har gynnats av sommarens hetta och torka som satte nytt fokus på klimatförändringarna. Men nu tycks uppgången vara bruten, i den här mätningen minskar stödet för de gröna med 0,2 procentenheter till 5,6 procent.

Kristdemokraternas uppåtgående kurva har däremot inte brutits. Nu uppger sex procent att de skulle lägga sin röst på dem om det vore val i dag. En del väljare som egentligen tycker att Moderaterna är det bästa partiet taktikröstar på KD eller på Liberalerna.

Det är en del av förklaringen. En annan del är Ebba Busch Thor som har fått stort genomslag under valspurten. Hon var först ut i SVT:s serie av partiledarutfrågningar och gjorde bra ifrån sig. Hon tog ordet så ofta det gick i Dagens industri och Expressens gemensamma partledardebatt, även när hon egentligen inte fick. Och tittarna gav henne högst betyg efter Aftonbladets partiledardebatt i måndags.

Stödet minskar inte bara för Socialdemokraterna utan även för de andra stora partierna. Moderaterna samlar nu 19,5 procent av väljarna vilket innebär att målet, att växa, ligger långt bort och förmodligen är ouppnåeligt. I förra valet röstade 23,3 procent av väljarna på M.

Sverigedemokraterna ligger nu på 18,1 procent jämfört med 12,9 procent i valet 2014.

Det är mycket jämnt mellan blocken. 1,1 procentenheter skiljer rött från blått till de blåas fördel. Det motsvarar knappt 63 000 röster och är alltså ett mycket knappt övertag. Det kan snabbt bytas till ett underläge när fler väljare bestämt sig.

Enligt den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio är 5,6 procent fortfarande osäkra på vilket parti som ska få deras röst, fler än för en vecka sedan.

Men enligt valforskarna vid Göteborgs universitet fattade mer än var tredje väljare, 34 procent, det slutliga beslutet om vilket parti de skulle välja veckan före valet. Blockbytarna är dock få under de sista skälvande dagar av valspurten.

Det innebär att de återstående tv-sända debatterna och duellerna kan bli avgörande för valutgången. Redan i kväll möts statsministerkandidaterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i en duell i SVT. Nästa lördag är det dags för nästa, då i TV4. Torsdag och fredag nästa vecka är det partiledardebatter i gammel-tv.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE