Mejla

Ronnie Sandahl

Hovet konkurrerar ut Hey Baberiba

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Förlåt mig.

Jag måste erkänna att jag hade tänkt sparka in en öppen dörr. Ja, den bara stod där. Vidöppen.

Detta skulle ha blivit en text som handlade om det lilla filmklipp på Youtube där kungafamiljen välkomnar svärsonen Daniel Westling.

Och jag skulle säkert ha tvekat en stund innan jag skickade krönikan till redaktionen. Medlemmarna av kungafamiljen är ju faktiskt också MÄNNISKOR med riktiga KÄNSLOR.

Och sedan skulle jag ha tänkt en stund på kungens 57-miljonersapanage och sedan på min egen skatteskuld och därefter skulle jag nog ha tryckt på ”skicka”.

Men det blev ingen text.

Filmklippet inleds med att kungen sitter bredbent och framåtlutad vid ett bord, slokande axlar och teve­spelshandleder, som en tonåring med växtvärk.

Orden snubblar fram ur hans mun, ömsom högtravande, ömsom ­panikartade, ömsom godsherre i ett under­finansierat jul­drama på SVT, ömsom stressad mellanchef på Electrolux.

Men det är drottningens insats, den knappa minut som Silvia talar till Daniel, jag hade tänkt skriva om.

Jag skulle ha raljerat över hur hon beskriver svärsonen med ord man annars använder till att beskriva en hyresgäst (omdömesgill, ödmjuk) eller i bästa fall en golden retriever (klok, positiv och full av energi). Ord som dessutom framförs med samma skärpa som när en klent begåvad åtta­åring läser en dikt på skol­avslutningen.

Men först och främst tänkte jag skriva om Sveriges mest beryktade fusklapp.

Detta kan inte betonas nog: drottning Silvia talar till sin svärson i en (1) minut. Under denna astronomiska tidsrymd tittar hon ned på sin fusklapp inte mindre än tjugoen (21) gånger.

Om detta tänkte jag skriva en krönika.

Men det gick inte. Det var samma problem som när Cart­man går in i en depression i det legendariska avsnitt av ”South Park” då han just sett ett medelålders par vars huvuden har ersatts av rumpor.

Det är samma känsla som Andres Lokko beskrev i Svenska Dagbladet efter att E-Type hade valts in i Skönhetsrådet: Detta är så roligt att inget annat kan bli roligt igen.

Det är som om hovet med Silvias fusklapp därmed har försökt eliminera Hey Baberiba-gängets möjligheter att i framtiden kunna skämta om kungafamiljen.

Det jag misstänker är en komplott. Kanske kan bloggsnokaren Monica Antonsson sätta tänderna i fallet? Jag bjuder på tipset.

Av: Ronnie Sandahl

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN