Mejla

Jennifer Wegerup

Jag måste kacka i eget bo – för det här är skit

Publicerad:

Han klättrade upp på bordet och drog ner byxorna.

Sen sket han, rakt ner i den fina, oersättliga skrivmaskinen.

Äntligen hade den förhatliga kollegan fått vad han tålde!

Bara en av alla gamla historier om livet på en redaktion, den gången på en liten lokaltidning.

Egensinnade och egocentriska, svåra att styra över, det är vi journalister. Som sig bör. Den som jobbar med att granska makthavare ska per automatik vara ifrågasättande mot allt och alla, inte minst chefer.

Och efter att ha läst de ­senaste siffrorna om jämställdheten i Sveriges medie­företag känner jag att det är närmast en plikt att höja rösten. Inte skita på ­någons tangentbord, men väl kacka lite i eget bo.
För tyvärr skorrar det skärande falskt att kritisera börsbolagen för låg kvinnorepresentation när det ser ut som det gör på våra ­redaktioner.

0,33 procent. Så liten är andelen kvinnor som basar på tio av Sveriges största medieföretag. Det är skrämmande.

Allt vore enklare att förklara om man jobbade med en hög mansgrisar. Men ­mina chefer och flertalet kollegor är bra, medvetna män. De hämtar på förskolan, ­accepterar ingen sexism och vill verkligen ”få fram fler kvinnliga profiler”.

Problemet ligger på en mer subtil nivå. Där män ser och väljer män, beundrar och geniförklarar varandra. Där de spelar golf och käkar och ölar ihop, efter jobbet.

Där majoriteten (männen) har tolkningsföreträde och därmed bestämmer vad som är viktigt att rapportera om.
Och när männen i större utsträckning väljer och kommenterar nyheterna, då blir det de som tolkar världen, skildrar den och därmed också formar den och våra ideal.

Ideal som bland annat säger att det är viktigt för kvinnor att vara behagliga, vilket är bland det sista man ska vara som journalist. Haha, så exotiskt och fräckt med de manliga kufarna/stjärnorna, vare sig de bajsar, krökar eller gormar. Men jag behöver bara sitta och lyssna på suckarna om en kvinnlig kollega som ringt in och ifrågasatt en redaktörs beslut, ”fan, vad hon alltid ska bitcha”, för att veta att spelreglerna är olika för könen.

Regler som måste ändras.

0,33 procent. Det är skit, om något.

avJennifer Wegerup

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM