”En lågmäld och skakande bok”

KOLUMNISTER

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

1 av 4

Deckare

Vindsjälar

Mons Kallentoft

Forum

Kriminalromaner återspeglar ofta samhällets utveckling. De ställer frågor om vad som händer och varför. i "Vindsjälar" hittas en gammal man död på ett vanskött äldreboende. Han har hängt sig i sladden till sin larmknapp. Eller har han inte det? Den nerviga, fascinerande Malin Fors och hennes kollegor sätter upp såväl riskkapitalister som vårdpersonal och anhöriga på listan över misstänkta till dådet. Välskrivet och engagerande.

Fakta

Heder och samvete

Eduardo Grutzky & Lars Åberg

Fri tanke

Varför tolererar svenska myndigheter att omkring 70 000 unga människor inte fått gifta sig med den de vill? Att de tvingas anpassa sig till en hederskultur, där hela släkter och klaner bestämmer över deras liv och minsta överträdelse kan få förödande följder. En lågmäld, skakande bok som på ett övertygande sätt visar att den frihet och jämlikhet de flesta medborgare i Sverige ser som en självklarhet inte gäller för vissa utsatta grupper.

Tonår

Calcio Amore: Drömmen

Marcus Birro

Pintxo

Zlatans självbiografi fick massor av killar som aldrig drömt om att öppna en bok att börja läsa. Nu kommer ytterligare en berättelse som borde kunna locka den grupp som befinner sig under förlagens radar. Calcio Amore betyder Älskade fotboll och är en spännande, lättläst historia om 14-årige Daniel från Västra Frölund som får bli ungdomsproffs i italienska AS Roma. Skriven med smittande berättarglädje och stor kärlek till sporten.

Min favorit

Historia

Plundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstskatter

Anders Rydell

Ordfront

Spännande som en thriller, klargörande som en sanningskommission. Nazisterna var besatta av konst. De sände ut specialutbildade trupper för att jaga rätt på värdefulla dyrgripar hos judiska familjer och museer i besegrade länder. Men de brände också de konstverk de ansåg degenererade. Anders Rydell har skrivit en lysande bok om den värsta konstplundringen i historien. Och som fortfarande är orsak till konflikter.

ARTIKELN HANDLAR OM