Dårskap att försvara FRA men inte Gotland

KOLUMNISTER

Någon snitsare på regeringskansliet kom på att det här med Georgien, det är användbart. Snitsaren knackade ner några hundra tecken på sin bärbara, kallade det PM och bar fram det till höga vederbörande.

Om nu snitsare bär sina egna PM.

Jaja, sidospår. Men höga vederbörande läste i alla fall, tog in och snart stod de där tecknen prydligt möblerade i ett hörn av det offentliga rummet: ”Rysslands militära angrepp på Georgien visar att vi behöver FRA-lagen.”

Okej. Vi säger det. Men kan man tänka sig att Rysslands militära angrepp på Georgien visar något annat också? Kan man till exempel tänka sig att Rysslands militära angrepp på Georgien visar att det är en bra idé att ha något att sätta mot ryska militära angrepp? Kan man tänka sig att det påminner om att det är bra att ha ett försvar, kanske?

Bara en tanke.

Inte för att jag tror att snitsaren och de höga vederbörande saknar svar på så enkla frågor. De har säkert travar med utredningar, många timmar i konferenser, tjogtals med expertrapporter, som förklarar varför det här med Ryssland gör att vi måste avlyssna alla svenskar, men inte att vi måste ha så mycket som en slangbella på Gotland. De har tänkt på det här. De har slipat argumenten. De kan inlevelsefullt och engagerat förklara att det är alldeles naturligt att Sverige måste försvara Tchad och Afghanistan, men inte Oxelösund.

Problemet är ju bara att vi alla förstår, hur snitsiga snitsarna än är, att det är något skevt med det där. Eller för att uttrycka sig lite gammeldags: det är dåraktigt.

Bo Pellnäs, den gamla björnbrummiga översten

(1 gr), skrev en artikel i ungefär det ämnet i Svenska Dagbladet i går. Den finns på nätet. Läs den.

Det slående är tonen. Han är ilsken, Pellnäs, det märks. Men framför allt är han sorgset vädjande: ”Vi måste i ett långsiktigt perspektiv, månad efter månad, år efter år, markera vår vilja att försvara Gotland.”

Man hör ju redan där att han vet att det inte kommer att bli så. Han vet att han ropar ned i en säck potatis. Snitsarna har bestämt sig.

Det är något mycket märkligt med det här. De kan väl ändå inte vara plogbillssmidande pacifister i hemlighet, hela bunten? Regering? Riksdag? Försvarsutskott?

Men vad är alternativet? De kan väl inte – allihop – vara dårar, heller?

ARTIKELN HANDLAR OM