Snart har mobilen tagit över ditt liv

KOLUMNISTER

Snart har du ett simkort inmonterat under huden.

Och det handlar inte om att du ska lära dig simma hårdare, snabbare och längre.

Det här handlar om att ”koppla upp sig”.

Snart kommer vi att vara uppkopplade 24 timmar om dygnet.

Och vi kommer att älska det. Vi kommer att älska det, därför att vi kan fixa och ordna och kontrollera allt. Och vi kan kontrollera allt i detalj – hela tiden.

2020 kommer det att finnas 50 miljarder prylar som är uppkopplade. Miljarder maskiner och apparater har inbyggda simkort. Och då

är friheten här. Då kan du styra och ställa med ditt liv bara genom några tryck på mobilen.

Ditt hem, till exempel.

Du kan vara kvar på jobbet. Eller sitta i en bilkö. Och allt du behöver göra är att leta fram mobilen för att mysa till det där hemma. Sätta på trivselljus och

musik. Skruva upp värmen. Sätta på ugnen och tv:n

Du kan också ”känna av” en massa. Är något ofräscht i kylskåpet? Behöver dina pelargoner vattnas?

I vilket tillstånd är hunden?

Mobilen är din näsa, dina öron, ögon och din mun. Och ditt minne.

I den nya uppkopplade världen behöver du inte längre komma ihåg så mycket. Du behöver till exempel inte komma ihåg när du ska ta dina mediciner. Det förstår du (i bästa fall), när medicinburkarna börjar hoppa, pipa eller skaka.

I den här nya människovänliga världen kan mobilen också ta hand om dig. Ungefär som en sjuksköterska eller doktor. Mobilen kan registrera ditt blodvärde. Den har koll på din hjärtfrekvens, din puls, ditt EKG och ditt blodsocker. Och den kan sedan koppla ihop alla dina värden med din sjukjournal.

Mer du kan kontrollera: i framtiden kan du också koppla upp dina löparskor. Och dina nya Nike kan berätta för dig hur långt du har sprungit och hur fort. Och med vilka sorts steg.

Den nya intelligenta mobilen kan mäta, lukta, prata, minnas, registrera, lagra, övervaka, sortera, kontrollera, underhålla, räkna, påminna, släcka, tända och vattna.

Livet flyttar snart in i din mobil.

Men är det ditt liv?

ARTIKELN HANDLAR OM