Reinfeldt fick tacka för kaffet och gå ut

Foto: UTVINKAD Fredrik Reinfeldt fick bara vara med i två timmar under toppmötet i Bryssel i går natt. Sveriges utanförskap i eurosamarbetet ser nu ut att få en politisk prislapp – trots att det inte skulle få det.
KOLUMNISTER

BRYSSEL. Med en permanent ordförande skulle det bli ordning på EU. Det blev tvärtom.

Utan euro skulle Sveriges inflytande ändå vara stort. Det håller på att bli tvärtom.

Att strax före klockan fyra­ på morgonen komma överens om riktlinjer för ett krispaket på tusentals miljarder kronor ger ett omoget intryck. Men det var just vad euroländernas 17 regeringschefer gjorde tidigt i går morse.

Men det är inte bara ekonomin som krisar i unionen. Även själva samarbetet gnisslar och gnäller.

Ta presidenten. Förut roterade­ ansvaret för att leda unionen mellan statsministrarna. Det var byte varje halvår. Fredrik Reinfeldt var den siste ordföranden enligt den modellen.

Men med det nya Lissabonfördraget fick Europeiska rådet, i dagligt tal kallat EU-topp­möte, en permanent­ ordförande i form av Herman van Rompuy­, en belgisk­ haiku­skrivande politiker.

Har du lagt märke till van Rompuy­ de senaste 18 månaderna­? Nej, tänkte just det.

Han gör inte jobbet ett dugg bättre än Reinfeldt, Sarkozy eller Merkel på sin tid. Och de ledde ändå ett land – samtidigt som de ledde EU.

Den långdragna processen som till slut ledde till gårdagens krispaket kan givetvis inte skyllas enbart på van Rompuy. Men han har inte hållit regeringscheferna i örat. Trots att det är hans jobb.

Som EU-medlem förväntas­ man byta till EU:s valuta euro. Sverige och nio andra länder har inte gjort det. Det ser nu ut att få en politisk prislapp

– trots att det inte skulle få det.

Numera inleds de månatliga­ finansministermötena med ett vip-möte för enbart euroländerna. De har till och med en egen ordförande, Luxemburgs Jean-Claude Juncker. De försäkrar att där avhandlas bara eurospörsmål­, inget annat.

Men till det avgörande toppmötet i går fick statsministrarna i Sverige, Storbritannien och andra icke-euroländer nästan slå sig in. Först sedan de förklarat att de finansiella­ systemen­ rör sig i hela EU fick de vara­ med – i två timmar. Sedan kördes­ de på porten av euro­kollegerna.

Nu ska dessutom EU:s grundlag ändras, tycker vissa. Två av de normalt fyra toppmötena­ per år ska inledas­ med en sittning enbart för euroländerna. De ska till och med ha en egen ordförande­. Sverige och andra länder

utan euro riskerar­ att bli andra klassens­ medlemmar i EU.

Så får det inte bli när frågan­ kommer upp till beslut i december. Eller hur Reinfeldt?

ARTIKELN HANDLAR OM