En usel fiskehistoria

KOLUMNISTER

Snart kan det kosta 200 kr - att meta

Den här mannen är förmodligen klok.

Men han har lagt ett huvudlöst förslag.

Det ska kosta 200 kronor att meta från bryggan.

Foto: HAN VILL HA FISKEAVGIFT Förre landshövdingen Gösta Gunnarsson har lämnat över en utredning till regeringen som föreslår en årlig avgift för alla som fiskar i de fem stora sjöarna eller i havet.

Gösta Gunnarsson, 67, var en av statsminister Thorbjörn Fälldins (c) närmaste medarbetare. Nu har han på regeringens uppdrag utrett hur fiskevården ska betalas.

Gunnarssons förslag är enkelt. För alla som fyllt 18 år ska det kosta att fiska i havet och i de fem stora sjöarna: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön.

Priset blir 200 kronor för helår. Eller 80 kronor om man bara vill meta eller lägga nät under en vecka.

Det är inte ett aprilskämt, jag lovar. Det är ett seriöst förslag av en statlig utredare som jobbat i ett år och funderat grundligt. Men som hamnat helt fel.

Frivillig skatt

Det finns ingen avgift för att plocka bär. Eller blommor. Eller svamp. Anledningen är enkel. Det skulle vara helt omöjligt att kontrollera om alla som plockar tussilago verkligen betalt blomplockningsavgiften.

En förutsättning för att införa skatter eller avgifter är att man kan kontrollera att de betalas. Annars blir avgiften eller skatten i praktiken frivillig. Den som vill betalar. Alla andra hoppas att ingen upptäcker att man slänger i metkroken eller lägger mandelkremlan i svampkorgen.

Kustbevakningen

Att övervaka 230 mil kust, tiotusentals öar och fem stora sjöar är omöjligt. I alla fall för den som inte vill anställa en armé av kontrollanter.

Och det har utredarna inte tänkt sig. I stället är det kustbevakningen som ska kolla om fritidsfiskarna - och yrkesfiskarna - betalt de obligatoriska hundralapparna. Till sin hjälp får de länsstyrelserna.

Tänk er själva. Morbror Anders puttrar ut på fjärden och lägger strömmingssköten. Ett par minuter senare bordas han av kustbevakningens fartyg som ber att få se avgiftskvittot.

Det är absurt. Det är felanvända resurser. Det är, rent ut sagt, ett skämt.

Avgiften skulle i runda slängar, om den införs, ge 70 miljoner kronor till fiskevården. Pengarna behövs säkert. Men en fiskevårdsavgift som nästan ingen kommer att betala är inte lösningen.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM