Kvartsfinal - då vinner sossarna

KOLUMNISTER

Alla vill till fontänen. Det har vi alltid gjort.

Idrott och politik hänger ihop som ler och långhalm. Eller som fotbolls-VM och sommarhetta. Eller som svenska fotbollslandslag och att inte kunna spela mot sämre lag.

Eller som VM och riksdagsval.

Visserligen förlorade Bildt valet -94 i stor stil trots att svenska landslaget gjorde succé och blev inofficiell trea, men det berodde på att alla insåg att han var lika ointresserad av fotboll som att hålla ordning på samhällsekonomin.

Därmed var en tradition etablerad.

Och det märkliga är hur fort det går att etablera en tradition när allt känns precis rätt. Absolut Vodka blev drygt etthundra år på bara några månader. Det gick så fort att vi tyckte att den alltid funnits där invid sillen.

Samma sak med vår nationaldag. Lätt plastig, förvisso, men har vi inte firat den i decennier, ja sen artonhundratalet? Jag hör me-delålders män och kvinnor med darr på rösten berätta för sina barn hur deras mödrar drog dem i barnvagn till Skansen för att ge sig hän åt okontrollerad nationalyra.

Med artificiellt minne går allt. Alla vill till fontänen på Sergels torg, det har vi alltid velat. Åtminstone sen -94.

Ta mig till fontänen och gör mig till kung.

Vad det här ska handla om? Fotboll och fontäner. Att det mycket väl kan finnas ett samband mellan framgångarna för det svenska fotbollslandslaget och valutgången. Det har blivit tradition. Val och VM.

Just nu är det må dåligt-faktorn som gäller. Men efter att landslaget spelar lika med Paraguay och slår England kommer nationen att sätta sig i rörelse som ett enda långt blågult lämmeltåg mot fontänen.

Det är det som är feel good-faktorn, som engelsmannen säger. Zlatan som symbol för svensk integrationspolitik, och -är inte den ganska framgångsrik när allt kommer omkring? Om man tänker efter. Ordentligt.

Prognos: Om Sverige går till kvartsfinal, vinner sossarna valet. Sen kan Reinfeldt gå ut och lova löntagarfonder, det hjälper inte.

Principen heter: Ändra inte ett vinnande lag. Tema: Det går bra för Sverige.

Förbered er på en syn som får tidigare val med sälar och algblomning att förblekna. En bild av ren politisk lycka.

Persson i fontänen.

Carl Hamilton