Mejla

Lena Mellin

Björklund är åtminstone ingen opportunist

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AFTONBLADET
Jan Björklund, partiledare Liberalerna.

VISBY. Man kan inte beskylla Jan Björklund för att vara opportun.

Hans Almedalstal var en enda lång lovsång till EU-samarbetet och till de liberala värderingarna.

Jan Björklunds elfte tal under politikerveckan i Almedalen var ingen kioskvältare. Men däremot var det uppenbart att han tyckte att det han hade säga var viktigt att framföra.

Det är inte heller dumt. Människor som på allvar tycker att de har något viktigt på hjärtat är nästan alltid imponerande.

Och vad ville så Björklund ha sagt? I korthet var budskapen fem till antalet.

1. Världen har aldrig varit bättre än den är nu. Barnadödligheten och analfabetismen har aldrig varit lägre, fattigdomen minskar och svältkatastroferna har aldrig varit färre.

2. Att världen blivit en bättre plats beror på liberalismen. Förklaringen finns inte, enligt Jan Björklund, i nationalismen, socialismen eller populismen utan i hans egen ideologi.

3. EU-samarbetet är bra. Sverigedemokraterna vill att Sverige lämnar EU under de kommande fyra åren. Detta trots att 52,4 procent av svenska folket är för ett EU-medlemskap medan 18,8 procent är emot enligt SCB. Resten vet inte vad de tycker.

Enligt L-ledaren finns det inte i något annat EU-land ett så stort parti som SD som kräver utträde. Han tycker att idén är utomordentligt dum av följande skäl.

EU behövs för freden och friheten. EU är viktigt för svensk ekonomi. Och framtiden kräver EU eftersom rader av stora problem, exempelvis klimatet, terrorbekämpningen, flyktingarna, kräver lösningar över nationsgränserna. Var och en kan inte hålla sig på sin kant.

– Nationalister bygger murar. Liberaler bygger broar, sade Jan Björklund.

Tidigare under dagen utmanade Jan Björklund Jimmie Åkesson på fyra debatter om EU före valet. Åkesson har i skrivande stund inte svarat på inviten.

4. Nationalismen medför inget gott. Jan Björklund sade att han var livrädd för nationalismen. Sverigedemokraterna kallar sig själva för socialkonservativa men de flesta andra anser att det nationalistiskt parti.

– Framtiden byggs inte av inskränkt nationalism. Framtiden byggs av liberal framstegsoptimism, sade Jan Björklund.

5. Liberalerna behövs i regeringen, sade Björklund och räknade upp en rad skäl som fler enkla jobb, otryggheten i många förorter, kampen mot hedersförtrycket och att försvara LSS-lagen.

Jan Björklund tog också upp skolan, såklart, och lite om den senaste veckans schism inom Alliansen. Men i huvudsak var det alltså ett synnerligen ideologiskt tal där Liberalernas ledare framhöll sin egen ideologi som nödvändig för ett bra Sverige och för en bra värld. Han tyckte uppenbarligen att det var viktigt att få det sagt.

– Aldrig under mitt politiska liv har grundläggande liberala värderingar varit så hotade. Aldrig har mitt politiska engagemang känts så viktigt som idag.

Ja, vad ska man säga? Kanske att det är befriande att lyssna på någon som verkligen tror på det han sysslar med. Och kan förklara varför för andra.

För den skull är det ju inte säkert att man håller med. Men det är strängt taget en annan femma.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Det här är Lena Mellin 00:25

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM