Den skrämmande parallellen mellan Donald Trump och nazisterna i Tyskland

KOLUMNISTER

Henrik Torehammar reder ut rasismen och våldet i Donald Trumps skugga

Folk har försökt att förstå fenomenet Trump – är hans väljare de som är förlorare i den globala ekonomin? Eller är Trump en medial mästare som vet hur man får maximal uppmärksamhet? Eller handlar det egentligen om att invandringslandet USA – land of the free – egentligen är djupt rasistiskt?

För den senare tesen talar några oroande samband. Opinionsundersökningar visar att det finns ett mycket starkt samband mellan nivå av stöd för Trump i olika delar av USA och hur ofta man googlar på n-ordet där. Det talar för att The Donald rider på en våg av stark polarisering kring hudfärg.

Men detta är inget nytt problem. Konflikten som landet bokstavligen föddes med är ju att man sa sig vara för frihet – när miljoner amerikaner bokstavligen satt i kedjor på grund av sin hudfärg. Faktum är att du kan jämföra siffror från 1800-talet på antalet slavar i amerikanska kommuner – det överensstämmer skrämmande bra med dagens stöd för det republikanska partiet. Institutioner som rasism släpper inte i första taget.

Tesen är att det i USA finns väldigt många vita som inte kan hantera att minoriteterna håller på att bli majoritet. Vissa är ekonomiska förlorare i den nya samtiden som ställer allt högre krav på utbildning för att få ett välbetalt jobb, men framför allt känner man sig som kulturella förlorare. Plötsligt är man inte med sin hudfärg isolerade  från fenomen som drabbat deras brunare landsmän: ghetton, drogdödlighet och social utslagning.

Kulturen förändras fysiskt med en svart presidentfamilj och tv-serier som plötsligt inkluderar tidigare omöjligheter som maskulina asiater och transpersoner som inte är ett skämt. Donalds uttalade slogan är ”Make America Great Again” men hans outtalade är ”Make America White Again”.

Men den kanske mest skrämmande utvecklingen hos Donald Trump är hur han uppmanar till våld mot oliktänkande. Nyhetsankaret hos den liberala kanalen MSNBC Rachel Maddow har i en uppmärksammad video daterat allt mer aggressiva uttalanden från fastighetsmiljardären som lett fram till att ett kampanjmöte i Chicago fick ställas in.

Trump vill se att demonstranter ”får sig en omgång” och att problemet är att amerikaner ”blivit rädda för att skada människor”.

Reportrar, som fått sin beskärda del av fysisk aggressivitet från Trumporganisationen, berättar om löftet om våld som finns i luften på dessa möten. Det är som att realitystjärnan Trump fått in ett Jerry Springer-moment i sin show. Ni vet den där 90-tals-talkshowen som var känd för att gästerna började slå varandra tills biffiga vakter grep in. Det iscensatta bråket har flyttat från förmiddags-TV till det som ska vara demokratins högtidsstund.

Fast att beskriva detta som dokusåpastrategi, att mediegeniet Trump likt alla realitystjärnors bad guys mest trycker på medias knappar, och garanterar sig själv gratis TV-tid för att slippa den dyra amerikanska TV-reklamen, är vanskligt. Det media verkligen har en slagsida åt är konflikt – det är vår livsnerv. Och den ultimata konflikten hägrar i det som kallas för ”contested/brokered convention” alltså bestritt eller jämkat partikonvent. Det inträffar om ingen kandidat har en majoritet, alltså mindre än 1 237 av de 2 472 delegaterna som finns när republikanerna samlas samlas i Cleveland, Ohio i juli.

Om man inte i första röstningsomgången lyckas få en majoritet, vilket Trump som trots hans framgångar inte fått över 50% i någon delstat än, kan få problem med så blir föjlande omröstningar fria då delegaterna får rösta på vem de vill. Detta skulle bli en live-sändnings-fest utan dess like för all världens medier.

Det är som en påve-konklav möter en Idol-omröstning. Men kanske det blir varken intellektuell övertalning eller nöjesdramatik. Här står Trumps huliganer i ett extra skräckinjagande ljus. Vem vågar säga nej till att stödja Trump om man hotar att bli slagen av hans anhängare?

Det är ytterligare en skrämmande parallell till hur nazisterna i Tyskland faktiskt inte fick folkflertalets röster 1933 utan lyckades endast genom att förbjuda andra partier och skrämma andra till samarbete få sin majoritet. Är Trump rasist, eller utnyttjar han bara rasism för att bli vald? Hur var det nu det stod i den första artikeln New York Times skrev om en högerpopulistisk ledare i Bayern 1922?

”Men flera pålitliga, välinformerade källor bekräftar tesen att Hitlers antisemitism inte är så genuin eller våldsam som den låter utan att han enbart använder antisemitisk propaganda som ett lockbete för massorna och för att hålla dem upphetsade, entusiastiska och i schack tills dess att hans organisation är tillräckligt kraftfull för att uppnå politiska ändamål.”

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Tyskland

Cleveland

Ohio

Chicago