Jihadistdebatten är inte av denna värld

avOisin Cantwell

KOLUMNISTER

Halleys heter en komet som susar runt i solsystemet och passerar jorden vart 76:e år. Lika pålitlig i sin ­omloppsbana är debatten om hur kommunerna ska hantera återvändande jihadist­resenärer, även om det ­endast går 76 veckor mellan besöken.

När diskussionen för några dagar sedan än en gång dök upp i pressen utbröt en masshysteri av obetydligt mindre styrka än då Halleys år 1910 närmade sig och någon slog larm om att komet­svansen innehöll cyanid.

Vid en första anblick kan det te sig märkligt att den ”Handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism” som Lund antog i ­februari i år blev en riks­nyhet först nu.

Skälet är att en kriminolog i en intervju i Sveriges Radio var obetänksam nog att ­säga att avhoppare från den här typen av miljöer kan ­behöva hjälp med körkort, skuldsanering eller tak över huvudet.

Därmed var det kört. Att den olycksalige experten, som har författat en rapport i ämnet på uppdrag av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, inte bestämmer hur kommunerna ska hantera problemet var det inte så noga med då proffstyckare och sociala medier började rasa över gräddfiler till jobb och bostad. ”Vi ska alltså betala sms-lånen de har tagit för att åka och mörda?”.

Den här gången slungades debatten ut i en vidare bana och nådde inom något dygn tabloider i Storbritannien och den statliga ryska propagandakanalen RT, som visste att berätta att terroristerna rent av ska få ­skattelättnader.

Tre borgerliga politiker i Lund såg chansen att visa handlingskraft och författade en skarp skrivelse till kommunstyrelsen med rubriken ”Skrota generösa stödprogram för hemvändande jihadister”.

Men så kom Sydsvenskan och förstörde indignationsfesten. Tidningens reporter Kalle Kniivilä avslöjade att påståendena om lyxliv för återvändare var en tidningsanka. Planen handlade i själva verket bland annat om att misstankar om brott ska föras vidare till polisen.

Och till råga på allt var det de borgerliga partierna som hade krävt åtgärderna.

Att läsa politikernas svar på journalistens fråga om vad som ska strykas ur dokumentet är underhållning av ett slag inte ens Woody Allen har fantasi nog att åstadkomma. Ingen av dem kan precisera sig. Det mumlas och det harklas. ”Det där får tjänstemännen titta på”.

Nästa gång Halleys komet passerar är år 2062. Vid det laget har de arma politikerna förhoppningsvis lärt sig att en ­populist bör ha gott minne.

ARTIKELN HANDLAR OM