Mejla

Peter Kadhammar

Ena halvan av bankens kaosduo fick smyga ut

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lars Idermark valdes till ny styrelseordförande vid Swedbanks årsstämma. Avgående Anders Sundström nekades ansvarsfrihet - vilket är unikt i svenskt näringsliv.
Lars Idermark valdes till ny styrelseordförande vid Swedbanks årsstämma. Avgående Anders Sundström nekades ansvarsfrihet - vilket är unikt i svenskt näringsliv.

KOLUMNISTER

När Anders Sundström med ett fång blommor i famnen lämnade po­diet, när han hade tagit av sig namnbrickan för sista gången och lagt den på det vita bordet, när han hade svalt den sista klunken vatten ur det smala glaset och glömt sin oöppnade påse med Fisherman’s Friend, då verkade han lättad.

Han skrattade. Han sa: Inga kommentarer.

Så går en man som har varit med förr, en man som härdats i strider i Partiet, i riksdagen och ­regeringen och i näringslivet. Ändå var det rimligen hans livs mest förnedrande ögonblick.

Swedbanks årsmöte hade nekat honom, den omvittnat framgångsrike styrelseordföranden, ­honom, under vars ledning aktien rusat i höjden, honom, mannen som känner hela politiken och halva närings­livet och som kapitalisten Carl Bennet hållit ett långt och passionerat försvarstal för, honom hade stämman nekat ­ansvarsfrihet.

Vad sker nu?

En granskning av Anders Sundströms personliga ansvar för röran i banken? Skadeståndskrav?
Inte nog med att valberedningen i sista stund förklarade att den saknade förtroende för Sundström. Inte nog med att stämman nekade ansvarsfrihet. Han förnekades ansvarsfrihet tillsammans med Michael Wolf, bankens vd som han själv hade sparkat och vars affärer nu utreds av ekobrottsmyndigheten.

Så buntades de ihop till en duo som skapat kaos i en storbank där toppchefer fått ­göra privata affärer med bankens kunder och verkställande direktören polisanmäldes av sin egen styrelse­ordförande.
Man behövde ingen förhandskunskap för att förstå att det är en bank i kris. I den nätta papperspåsen som delades ut till stämmodeltagarna låg sedan länge förberedda papper där Anders Sundström föreslogs till omval. I förordet till årsberättelsen talades det om framtiden: ”vi kan satsa ­ännu mer på ­våra ­kunder”.

I papperspåsen låg valberedningens ­presentation av Sundström. Tidigare erfarenhet: koncernchef i Folksam, arbetsmarknadsminister, näringsminister och socialminister, riksdagsledamot, kommunalråd i Piteå, ordförande i Kooperativa förbundet ...

Det var inte ett halvt ark papper utan ett fulltecknat som vittnade om ett liv i socialdemokratins och näringslivets tjänst.

Nu hördes hårda ord från ­talarstolen. Oreda i banken. Omoral. Aktiespararna krävde en särskild granskning. Och ­sedan kom omröstningen där Sundström nekades ansvars­frihet.

Det är unikt i svenskt näringsliv.
Han tog en klunk vatten. Han satt kvar på podiet. Den nye ­styrelseordföranden Lars ­Idermark ägnade Sundström ett par ­meningar och överlämnade en bukett blommor:

– Tack för alla fina insatser under många år och lycka till i fram­tiden.

Men blommorna i famnen skyndade ­Anders ­Sundström ut bakvägen och hans sista ord var:

– Inga kommentarer.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Michael Wolf

Anders Sundström

Swedbank

Aktiespararna

Peter Kadhammar