Mejla

Alex Schulman

Det är politikerna som ska skämmas - inte vi

KOLUMNISTER

Flyktingfrågan sägs vara samtidens viktigaste. Alla ska därför in och tycka, in och positionera sig. Och det måste man väl säga efter ett års diskussioner om denna flyktingström: Jävlar, vad dåliga vi är på att prata om det här! I åsiktskorridorer både här och där har det tjattrats hejdlöst. På ena ­sidan idioter som skränar om att vi befinner oss i en systemkollaps. På andra ­sidan idioter som räknar om kostnaderna för invandringen i pizzor per capita för att visa hur fullständigt opåverkat det här landet blir av flyktingströmmen.

Och över dessa finns politikerna, som faktiskt varit mycket värre än så. En ­regering som övergett allt de stått för under de senaste 100 åren. Och en opposition som slagits vildsint med varandra om att kunna presentera den allra mest obarmhärtiga flyktingpolitiken som setts i Europa.

Det är bedrövligt, och följde man bara medierna så skulle man kunna tro att detta ÄR Sverige, att vi inte är bättre än så här. Men i går upptäckte jag appen Wel­come. Ett initiativ startat av privatpersoner för att ­underlätta kontakten mellan nyanlända och de som bott här länge. Jag registrerade mig och läste hur händer sträcktes ut i forumet. Adam skrev: ”Hör av er om ni vill dricka te, spela fotboll eller kanske gå på konsert”. Mats undrade om några av de nyanlända hade planer för kvällen: ”We can watch fotboll at my place”. Lina i Vällingby bjöd på middag och träning i svenska. En Åsa bor i Gröndal och berättade att hon hade kolonilott: ”Vi kan kratta, prata eller ­fika”. Leif skrev ett kort meddelande: ”if you have questions about how it is to be gay, drop a line!”

Här fanns många nyanlända som hörde av sig också. Jagad skrev: Hej. Jag vill ­lära mig svenska. Kan ­någon hjälpa mig?

Han fick fem svar, av olika människor som ville ställa upp. En annan skrev: ”I need a friend”. Han fick åtta svar.

Det är det finaste jag sett.

Och jag som tänkt att vi som nation i framtiden kommer att skämmas för hur vi betedde oss de där åren 2015, 2016 när kriser härjade i världen och många kom hit. Men jag har tänkt om. Tyckarna och politikerna ska skämmas. Men det finns en annan sida av Sverige. När jag läste alla meddelanden på appen så kände jag nåt som jag inte känt på rätt länge. Jag kände mig stolt.

Av: 

Alex Schulman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alex Schulman