Interaktivitet – ännu ett framsteg bakåt

KOLUMNISTER

Har ni lagt märke till hur framsteg ofta innebär att klafsa bakåt? Någon hittar på en ny tjusig teori eller en sprillans glänsande manick och alla ooohar och aaahar. Det här, sägs det, kommer att revolutionera ditten och vända upp-och-ned på datten. Inget kommer någonsin att bli sig likt.

Därefter ägnas all tid åt att förklara att den nya teorin, eller manicken, består i den briljanta idén att i stället för att släpa tunga saker på marken, kan man sätta något som ser ut som runda tallrikar på en axel under tunga saker. Då kan de liksom ”rulla” fram på ”hjul”, i stället för att hasa fram.

Fantastiskt!

Om ni undrar vad jag svamlar om, låt mig i all enkelhet nämna ”stenåldersdieten”. Det kan inte bli mycket tydligare än så att framåt betyder bakåt. Men det är bara det mest uppenbara exemplet. De flesta som uppfinner hjulet på nytt är smarta nog att inte kalla det ”hjul”. De kallar det kanske ”rotationsdisk” eller ”cirkuleringsrundel”. Något som låter nytt och avancerat.

”Interaktivitet” låter nytt och avancerat. I stället för att informationen bara går åt ett håll, går den åt två håll. Man kan liksom byta meddelanden med varandra och faktiskt påverka varandra. Kanske till och med välja vissa saker och välja bort andra.

Oooh! Aaaah!

Man undrar hur folk stod ut på den tiden då det inte fanns någon ”interaktivitet”. När all kommunikation bara gick åt ett håll och ingen kunde påverka någonting. Det måste till exempel ha varit väldigt jobbigt att leva tillsammans med någon, eller ens hitta någon att leva med, utan att ha ”interaktivitet”.

Eller ... Öööh ...

Det är klart att teknisk utveckling kan spela roll för gamla uppfinningar som ”samtal”, ”diskussion”, ”debatt” och ”dialog”. Det tröttsamma är att varje nyuppfinning av hjulet verkar ta oss tillbaka till nollpunkten. ”Interaktivitet” betyder till exempel sällan dialog, annat än i teorin. Det vet alla som har läst en radda kommentarer på nätet. ”Interaktivitet” betyder att ett antal människor håller varsin monolog. Det är en tekniskt avancerad nyuppfinning, men resultatet är socialt primitivt.

Så har vi gjort ännu ett stort framsteg bakåt: en ny form för det gamla välkända samtalet, men till priset att vi glömt bort hur man för ett samtal.

avJohan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM