Björklund bortser från andra osannolika teorier

Publicerad:
Uppdaterad:

Debatten om kristendomen i skolan är bitvis befängd.

Visst har just den religionen hållit ett mer eller mindre fast grepp om Sverige i cirka 1 000 år. Det är historia och det verkar vettigt att ungarna får lära sig det.

Och visst finns det alla skäl i världen att undervisa om de andra så kallade världsreligionernas respektive roller i historien.

Men alla de andra konstiga idéerna och trosuppfattningarna då? De vars teser inte heller går att leda i bevis?

Jan Björklund motiverar sitt beslut om kristendomens särställning med att ”det här beror på det enorma inflytande som just kristendomen har haft i vårt land”.

Troligen är det en simpel eftergift åt Kristdemokraterna och/eller Sverigedemokraterna. Det är i alla fall den enda rimliga förklaringen till att Björklund väljer att bortse totalt från en rad andra inflytelserika, men lika osannolika, teorier om hur allt hänger ihop.

Låt oss ta astrologi som exempel. Tron på stjärnbildernas betydelse är cirka 3 000 år äldre än kristendomen.

Historiskt har tolkningen av himlakropparnas positioner haft avgörande betydelse för människor, folk och nationer. Ända in i vår tid har makthavare låtit denna pseudovetenskap påverka viktiga beslut. Hundratals miljoner människor studerar regelbundet horoskop.

I Sverige har astrologin en lång historia. Ett stort antal svenska tidningar, med miljontals läsare, publicerar dagliga profetior byggda på modeller av himlakropparna.

Visst, spådomarna skiljer sig markant från varandra. Men det är inte konstigare än att olika kristna har diametralt motsatta uppfattningar om hur skriften ska tolkas.

Tror folk verkligen på astrologi? Ja, enligt en rapport från föreningen Vetenskap och Allmänhet så anser mer än 20 procent av svenskarna att astrologi är ”vetenskapligt”.

Enligt samma rapport tror nästan var tredje svensk att ”vissa nummer är särskilt lyckosamma för en del människor”. Numerologi! Ytterligare en gammal trosuppfattning!

Här är några till: Tarotkort, tomtar, troll, asa-tro, healing, slagrutor, telepati, svarta katter, talande bord, jordstrålning, rasbiologi, alkemi och diverse annan folktro.

Väduren Björklund ska i konsekvensens namn inte diskriminera trosuppfattningar som har haft inflytande på vår historia. Därför bör han omedelbart ge även tron på astrologi en särställning i skolorna.

Väduren Björklunds horoskop i onsdagens aftonbladet manar till eftertanke:

”Kanske satsar du lite för hårt. En vän känner sig utesluten och det var troligen inte alls din avsikt.”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN