Lena Mellin

Pengarna ska gå till utsatta – inte till herrgårdsägare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Röda korsets generalsekreterare Christer Zettergren när förre kommunikationschefen Johan af Donner åtalades för grovt bedrägeri alternativt grovs mutbrott: – Jag tror att de flesta människor som ser våra insamlingsbössor inser att det handlar om en enskild person som svindlat oss.
Röda korsets generalsekreterare Christer Zettergren när förre kommunikationschefen Johan af Donner åtalades för grovt bedrägeri alternativt grovs mutbrott: – Jag tror att de flesta människor som ser våra insamlingsbössor inser att det handlar om en enskild person som svindlat oss.

Medlemmar och bidragsgivare förväntar sig att deras pengar går till utsatta människor.

Men medan Röda korsets anställda konferensar ”i ståtliga salonger” knaprar organisationen på det egna kapitalet.

Förlusterna tre senaste åren är drygt 400 miljoner kronor.

Johan af Donner.
Johan af Donner.

– Jag tror att de flesta människor som ser våra insamlingsbössor, inser att det handlar om en enskild person som svindlat oss, sa Röda korsets generalsekreterare Christer Zettergren när förre kommunikationschefen Johan af Donner åtalades för grovt bedrägeri alternativt grovt mutbrott i mitten av januari.

Tjänade 68 500 i månaden

Det är nog en from förhoppning. För det är inte bara af Donners misstänkta brott som skakat Röda korset på senare tid.

Styrelseordföranden, förre FP-ledaren Bengt Westerberg, jobbar för närvarande gratis medan framtiden för hans arvode på 68?500 kronor i månaden diskuteras av medlemmarna.

Som Aftonbladet avslöjade häromdagen driver Röda korset en hotell- och konferensanläggning. Tidigare fanns en folkhögskola i lokalerna men den flyttade för sex år sedan.

Enligt verksamhetsberättelsen bidrar inte anläggningen, som givetvis har en bar med fullständiga rättigheter, med några pengar till de nödlidande. Tvärtom kostade den nära 22 miljoner kronor.

Stöd till 785 familjer

Alla organisationer, vare sig de tillverkar skruv eller organiserar välgörenhet, måste från tid till annan samla personalen. Det ingår i modernt management.

Den intressanta frågan är snarast under vilka former dessa samlingar äger rum. Hur mycket jobbas det, vad kostar det?

2008 års samling av utvalda medarbetare i tre Röda korset-regioner gick på nära 160 000 kronor. Eller köksutrustningar för 785 familjer, för att använda sig av Röda korsets egen omvandlingstabell.

Ingen skyhög kostnad

En något förvirrad fakturering gör det svårt att avgöra kostnaden per person men den tycks ligga runt 3 000 kronor.

Det är ingen svindlande konferensavgift. Men kanske ändå i överkant med tanke på vad organisationens medlemmar och bidragsgivare förväntar sig. De hoppas att deras pengar går till utsatta människor, här hemma eller i andra delar av världen. Inte till ägarna av Hooks herrgård.

Johan av Donner körde Jaguar, bodde i en bostadsrätt på 261 kvadratmeter i Stockholms innerstad, hade barn på internatskola och hyrde ett större sommarställe. Han levde ett extravagant liv.

Röda korsets interna konferenser har långt till dessa höjder men är ändå anmärkningsvärda. Organisationens inkomster täcker nämligen inte utgifterna.

404 miljoner i underskott

Senaste ”vinståret” var 2005. 2006, 2007 och 2008 gick verksamheten med 404 miljoner i underskott. Det ”finansieras av uttag av Röda korsets eget kapital”, enligt verksamhetsberättelsen. Årsredovisningen för 2009 har ännu inte publicerats.

Medan Röda korsets tjänstemän konferensar i mysig miljö knaprar organisationen alltså på kapitalet. Vad säger medlemmarna om det?

Läs mer:

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN