Mejla

Lena Mellin

Samröre med kriminella är det allvarliga – inte den påstådda otroheten

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De mest graverande uppgifterna i nya kungaboken handlar inte om hur kungen roar sig.

Utan om samröret mellan kungen, hans kompisar och grovt kriminella.

Det är chockerande. Om uppgifterna stämmer utsattes kungen för risken att bli utpressad.

Enligt ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken ”, har kungen varit otrogen med en känd artist.

Det är kittlande. Till och med pikant. Men om det är sant är det snarast en fråga för kungen och drottningen att reda ut. Strängt ­taget rör det inga andra än dem – och artisten.

Enligt boken festar kungen dessutom regelbundet på olika klubbar tillsammans med sina kompisar, bland andra Aje Philipson, Noppe Lewenhaupt och Anders Lettström.

Det är ingen nyhet. Det är inte ens uppseendeväckande. Många människor gillar att gå på krogen, äta och dricka. Till denna skara hör kungen som innan han besteg tronen ofta kallades partyprinsen.

Givetvis kan man ifrågasätta omdömet hos dem som beställer in unga, snygga damer till kaffet för att sätta guldkant på kalaset. Men inte ens en kung, eller hans juvenila, manschauvinistiska kompisar, gör alltid rätt.

Sensationell är däremot författarnas uppgifter om samröret mellan kungen, hans kompisar och den grovt kriminelle Mille Markovic.

Mille Markovic, som var torped till porrkungen Carl Serung, drev i början av 1990-talet en fest våning under en krog på Kungsholmen i Stockholm.

Enligt Markovic abonnerades festvåningen på måndagar av kungen och hans kompisar, verksamheten gick under beteckningen Club Power.

Han tyckte det var ett ovanligt lyckat arrangemang eftersom han slapp påhälsning av polisen när höjdarna var på plats. I boken berättar Markovic att Stockholmspolisens insatsstyrka vid ett tillfälle vände i dörren när de fick veta att kungens Säpovakter var på plats.

I alla andra länder hade det varit en skandal utan like om kungen uppgavs ha med kriminella att göra – även om det bara var som gäst på en krog som vännerna abonnerat.

I Sverige blir det ingen stor sak. Varför? För att kungen bara halvbekräftat att vissa uppgifter i boken är sanna? För att vi är på gränsen till opassande naiva? För att vi tror att den organiserade brottsligheten i själva verket inte är så farlig?

Om Markovic uppgifter är korrekta behöver det inte innebära att kungen själv var införstådd med arrangemangen. Men någon i kretsen kring monarken har gjort en affär med Markovic och sedan bjudit in kungen.

Att representanter för samhällets toppskikt har med kriminella att göra kan teoretiskt vara ett misstag. Men att Markovic inte är en mysfarbror behöver man inte många sekunder på sig för att ­inse.

Nu tänker Mille Markovic göra business av kungavännernas krogbesök. Han påstår sig ha ”livebevis” för gängets besök på hans klubb. Dem tänker han publicera på internet för att tjäna pengar, säger han. En sajt finns redan.

Samma affärsidé har Markovic testat tidigare. En lägenhet riggades med kameror och mikrofon i vad som såg ut som högtalare. Där skulle kända människor ha sex med prostituerade och tända på. Men innan Markovic satte planerna i verket avslöjades han och dömdes till fängelse.

Denne man har alltså kretsen kring kungen haft affärer med enligt den nya boken.

Det är en sensation man gärna varit utan. Dessutom satte den kungen på nattgammal is. Han utsattes för risken att bli utpressad.

Med sådana vänner är behovet av fiender minimalt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN