Mejla

Peter Kadhammar

Nu för tiden är ett mord knappt värt att skriva om

KOLUMNISTER

Sommaren 1954 drev Rolf Johansson och hans fru Alice omkring i Södertörns skogar utanför Stockholm. Rolf var 29 år, en småtjuv som också agerade hälare åt sina bröder. De gjorde inbrott i sommarstugor.

Rolf hade rymt från Vångdalens fångvårdsanstalt utanför Uppsala och nu hankade sig han och Alice fram från dag till dag. I en sommarstuga stal han en pistol.

Efter en och en halv månad fann en polisman från Tumba Rolf och Alice. Polismannen drog sin pistol och skrek – möjligen väl teatraliskt – att de var omringade. Rolf svarade med att dra sin egen pistol, skjuta ett skott i luften och springa ut i skogen tillsammans med Alice.

Legenden om Tumba-Tarzan var född, delvis med hjälp av att polismannen ljög om rena skottduellen i skogen.
På den tiden fick brottslingar öknamn som Tumba-Tarzan, Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson.

Det finns något kittlande i sådana benämningar och samtidigt betryggande. De var kvarterets busar – busar, visst, men med karaktär och viss charm.

Jag läser på Wikipedia att Aftonbladet den tolfte juni 1954 hade en artikel med rubriken: Tumba-Tarzan stal 500 kronor.

Faksimil från Aftonbladet den 12 juni 1954.
Faksimil från Aftonbladet den 12 juni 1954.

Efter skottet i luften utnämnde tidningarna honom till Sveriges farligaste brottsling. Polisen finkammade skogarna. Tidningarna skrev och skrev, var Tumba-Tarzan en gemen brottsling eller en modern Robin Hood?

Under tiden bodde Rolf och Alice hos hans vän Kalle i Bagarmossen. Antagligen sa de ”kinesade” eller ”kvartade”. Sedan tältade de utanför Norrtälje. När nätterna började bli kalla gav Alice upp och åkte hem till mamma och överlämnade sig därefter till polisen. Rolf greps ett par veckor senare, i en stulen Vauxhall.

Jag läste nyss i tidningen om ett modernt kriminaldrama.

En man har knivmördats på öppen gata i Stockholmsförorten Tensta. Han promenerade fredligt på Tenstagången klockan nio på morgonen, någon satte en kniv i halsen på honom och klockan elva var han död.

Den ensamme polismannen som försökte gripa Tumba-Tarzan hade känsla för drama när han skrek: Ni är omringade!

Den moderna polisens talesman Lars Byström är motsatsen, han är oerhört lågmäld och fallen för extrema underdrifter snarare än dramatik.

– Det är väldigt allvarligt när personer blir mördade på öppen gata, säger Byström till Expressen.

Tumba-Tarzan dömdes till tre och ett halvt års fängelse. Han blev vegetarian. Efter frisläppandet var han aldrig till något större besvär för myndigheterna.

En 28-årig man har häktats, misstänkt för mordet i Tensta. Om han kommer att dömas vet ingen.

Men det var inte främst det jag kom att tänka på. Tumba-Tarzan gjorde inbrott i sommarstugor och sköt den 22 juni 1954 ett skott i luften. Han blev en legend.

Ett mord på öppen gata den femte oktober 2017 var värt två spalter på sidan 46 i en kvällstidning: det är utrymmet för nyheter som anses ha noll intresse men som man för skams skull måste ha med.

Så har Sverige förändrats.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Peter Kadhammar