Mejla

Peter Kadhammar

Om vaccinvägrarna fått bestämma skulle vi fortfarande ha smittkoppor

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En vaccinmotståndare protesterar utanför stadshuset i Los Angeles, lördagen den 18 september.
En vaccinmotståndare protesterar utanför stadshuset i Los Angeles, lördagen den 18 september.

Tro inte att dagens vaccinmotståndare är en ny företeelse. För 100 år sedan slöt de sig samman och protesterade mot vaccin mot smittkoppor.

Kopporna var liksom coronan ett virus som spreds via droppsmitta. Jag skriver var eftersom den fruktansvärda sjukdomen inte finns längre.

Jag har fått mycket skäll efter min kolumn om att den som tackar nej till covidvaccinet bör få betala eventuell sjukhusvård själv.

Enda intressanta med skället är att det är så ointressant. Om man bortser från varierade utrop som idiot, åsna, jubelidiot, nazist och fascist säger de samma sak: 

Ska personer som rökt och fått lungcancer betala sin vård själva? Fyllon som supit till sig skrumplever? Knarkare! Överviktiga som dragit på sig diverse sjukdomar? Gängkriminella som skjuter varandra? Cyklister som struntar i rödljusen?

Svaret är ja på åtminstone några frågor.

Den dag det finns ett pålitligt vaccin mot cancer och rökare säger – nä nä! jag värnar min frihet att röka som jag vill, vaccin är bara något som läkemedelsbolagen hittat för att tjäna pengar – vaccin, nä nä nä! det är rena bluffen! Bill Gates ligger bakom för han vill döda oss långsamt med sprutorna så att världens befolkning minskar, det har jag hört på Youtube – vaccin, aldrig i livet! All världens hälsovårdsmyndigheter ljuger för oss, vaccinet hjälper inte, det vet jag för jag är med i en grupp på Facebook som säger så

…den dag vaccinet finns och det erbjuds hela befolkningen och rökarna säger nej med argumenten ovan är svaret ja: betala vården själv om rökningen ger dig cancer.

 

Om en stund ska jag flyga till Litauen. Man kräver vaccinationspass för att jag ska släppas in i landet. Inget konstigt med det.

När jag packade fann jag i kabinväskan ett gammalt gult dokument fullt med stämplar och handskrivna noteringar av läkare och vaccinatörer. Polio. Monovalent Typhoid. Meningococcal Meningitis. Gula febern. Rabies.

Och så vidare. Ett dokument från världen före digitaliseringen.

En del länder krävde vissa vaccinationer för att släppa in dig och den lilla gula boken var ett självklart intyg att ha med på resan.

Och nej, jag har inte gjort egna utredningar om de olika vaccinerna.

Man får bestämma sig för vem man litar på.

Folkhälsomyndigheten och alla dess motsvarigheter, plus WHO?

Eller personer som googlat på kvällarna och tror sig veta att statistiken är falsk och att Bill Gates ligger bakom den internationella krisen?

En kuriositet i störtfloden av skäll är att en del personer som säger att de värnar ”friheten” är angelägna om att straffa meningsmotståndare:

”Sinnessjuka och rädda män som du borde spärras in på klinik”.

”Finns det ingen som kan mörda dig”.

Människor i Bronx, New York, köar för att få vaccin mot smittkoppor i april 1947.
Människor i Bronx, New York, köar för att få vaccin mot smittkoppor i april 1947.

Jag läser i Nordisk Familjebok om den obligatoriska vaccinationen mot smittkoppor. Obligatoriska. Efter vaccinets obligatoriska införande har smittkoppsepidemierna avtagit, står det i uppslagsverket tryckt 1933.

Där står också:

”Sedan länge har i många länder framträtt en intensiv opposition mot vaccin, särskilt den obligatoriska. Denna s.k. antivaccinationsrörelse (med anhängarna ofta sammanslutna i antivaccinationsföreningar) grundar sitt motstånd på dels den uppfattningen, att v:s effektivitet icke skulle vara tillfyllest bevisad, dels på den åsikten, att v. innebure så stora risker, att obligatorisk ympning icke vore berättigad.”

Om dessa vaccinmotståndare hade vunnit skulle smittkopporna fortfarande gissla mänskligheten.

Tack vare att förnuftet segrade kunde Världshälsoorganisationen 1980 meddela att smittkopporna var utrotade. Oräkneliga liv räddades och människor har besparats omätbart lidande tack vare ett obligatoriskt vaccin.

 

Publisert:

LÄS VIDARE