Mejla

Wolfgang Hansson

Nya dödsskjutningen kunde inte ha kommit olägligare

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

De ansvariga vill gärna att det ska framstå som att den polisman som misstänks ha dödat George Floyd är ett enstaka rötägg.

Den nya dödskjutningen i Minneapolis visar att det är en falsk bild.

Händelsen kunde inte ha kommit vid en sämre tidpunkt.

I centrala Minneapolis går rättegången mot polismannen Derek Chauvin in på sin tredje vecka. Det var han som tryckte sitt knä mot afroamerikanen George Floyds nacke i över nio minuter trots att denne klagade över att han inte kunde andas. När ambulansen kom var Floyd redan död.

Rättegången är mycket ovanlig på så sätt att polisens kåranda och tystnad brutits.

Stadens polischef vittnade iförd uniform att Chauvin brutit mot polisens egna regler när han fortsatte hålla sitt knä mot Floyds nacke trots att denne redan var iförd handbojor och blev livlös. Normalt brukar amerikanska poliser ställa upp för varandra och vittna till kollegors fördel. Alternativt hålla tyst.

Bevisningen i form av bland annat videofilmer är till synes överväldigande och ihop med de vittnesmål som hittills avgivits ser en fällande dom för ovanlighetens skull ganska trolig ut.

Men för polismyndigheterna och andra ansvariga är det viktigt att Chauvin framstår som ett sällsynt rötägg inom kåren snarare än som en genomsnittlig, vit polisman. I många av deras ögon behövs ingen omfattande reformering av polisen i USA. Det räcker att man blir av med ett litet antal olämpliga poliser så är problemet med särbehandling av svarta löst.

I centrala Minneapolis pågår rättegången mot polismannen Derek Chauvin.
Foto: Brommerich / TT
I centrala Minneapolis pågår rättegången mot polismannen Derek Chauvin.

Därför kommer den nya dödskjutningen av en svart man i en förort till Minneapolis extra olämpligt. 20-årige Daunte Wright stoppades för en rutinkontroll på grund av sin bil. När han vinkats in visade det sig att han var efterlyst för ett mindre allvarligt brott. När han försökte undkomma poliserna var deras första reaktion att ta till vapenvåld.

Skyller på misstag

Poliskvinnans chef hävdar att hon sannolikt tagit fel och avlossat sin riktiga pistol i stället för sin elpistol. Resultatet är att Wright avlider. Men poliskvinnan kan troligen inte åtalas om hon åberopar att det var en olyckshändelse.

Ännu en gång har ett av polisens rutiningripanden slutat med att en svart man mister livet.

Daunte Wright.

Reaktionerna kommer inte som någon överraskning. I natt hölls demonstrationer för andra kvällen i rad utanför polisstationen i området, som bara ligger 15 kilometer från där rättegången mot Chauvin hålls, trots att utegångsförbud råder efter klockan 19 på kvällen. Polisen använde tårgas för att skingra demonstranterna och det hela urartade som så många gånger förr i plundring och våld. Risken för en fortsättning är uppenbar.

Foto: Richard Tsong-Taatarii / TT
Demonstranter utanför polisstationen i Brooklyn Center, Minneapolis.
Foto: Jim Mone/AP/TT
Nationalgardessoldater vid en shoppingcenter i Brooklyn Center.

Washington Post undrar i en ledare om man ingenting lärt av fallet med George Floyd.

En berättigad fråga. Men sanningen är att den här typen dödsskjutningar inträffar år efter år utan att den amerikanska polisen på allvar ägnat sig åt självrannsakan. Man lär sig inget därför att det här sättet att arbeta med rasfiltret i bakhuvudet sitter i väggarna hos polisen. Rentav på stora delar av det amerikanska samhället. Rasism är inget som är begränsat till poliskåren. Det blir bara extra tydligt när det handlar om liv och död.

Nya våldet en föraning

Risken är uppenbar att det fortsätter på den vägen. Särskilt om man försöker peka ut enskilda polismän som problemet i stället för att inse att det handlar om systemfel där genomgripande åtgärder krävs för att få till en förändring. Inte minst i polisens arbetssätt där tröskeln för användning av dödligt våld av tradition är mycket låg i USA.

Fallet George Floyd har väckt mångas vrede för att det framstår som så tydligt. Visserligen var Floyd en känd småbrottsling men polismannens våld verkar inte stå i proportion vare sig till brottet eller den rådande situationen på platsen.

Detsamma kan man säga om det dödande skottet mot Daunte Wright. Dödsskjutningen är ännu en påminnelse om hur lätt det är att som svart bli illa behandlad av polisen vilket åter fått känslorna att svalla.

Rättegången mot Chauvin går nu in i sitt slutskede. Dom kan komma om några veckor.

Det nya våldet i Minneapolis ger en föraning om vad som kan hända över hela USA om Derek Chauvin inte döms och får ett kännbart straff.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE