Mejla

Peter Kadhammar

De som tackar nej borde ställas sist i vaccinerings-kön

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Bäst vore om de som vägrar ta Astra Zeneca får ställa sig sist i kön eller bli utan vaccin.

Det är häpnadsväckande att människor anser att de har rätt att shoppa runt i sjukvården och plåga den nedslitna personalen med synpunkter på vilket vaccin de föredrar. Vissa vägrar lämna lokalen om de inte erbjuds något annat än Astra Zenecas, rapporterar Dagens Nyheter från Region Dalarna. Andra frågar efter personalens namn – ”om något skulle hända”.

Där står en sjuksköterska. Hon är iförd visir och munskydd. Hon har med största sannolikhet slitit ont i 14 månader nu, precis som all sjukvårdspersonal i vårt land. I hela världen. Hon har utsatt sig för risken att själv smittas av den sjukdom hon försöker rädda patienterna från.

Hon står med en spruta i handen. Hela nationen ropar efter vaccin. Den har ropat i över ett år. Hela världen ropar.

Så säger patienten att han vill ha sjuksköterskans namn.

Jag kan lova att det är en han.

Om något skulle hända.

Tre flaskor med Astra Zenecas vaccin mot covid-19
Foto: Claudio Bresciani / TT
Tre flaskor med Astra Zenecas vaccin mot covid-19

Vad tänker han göra? Anmäla henne? Självklart. Ringa på dörren till hennes hem? Hänga ut henne på social medier?

Och sköterskan ska svälja detta knappt maskerade hot.

Vårt samhälle lider brist på ödmjukhet. Med ödmjukhet följer solidaritet. Solidaritet är insikten om att ensam är svag och många är starka. Vi har gemensamma intressen. Det finns uppgifter vi bara kan lösa tillsammans. Därför har vi offentligt finansierad sjukvård till exempel. Därför har vi i vårt land traditionellt sett allvarligt på skattefiffel. Fifflet bryter solidariteten.

Sedan 14 månader lever vi i ett slags undantagstillstånd. Människor dör. Sjukvården ansträngs till bristningsgränsen. Fler kommer att dö därför att de inte får vård för andra sjukdomar när resurserna måste användas för att bekämpa coronan.

I den situationen vänder patienter som äntligen ska få vaccinet i dörren.
Vaccinet finns inte bara för deras skull utan för allas, för grannarna och arbetskamraterna, för gamlingarna på äldreboenden, för alla de anonyma människor de varje dag möter på trottoaren. Ju snabbare vi immuniseras desto fler räddar vi från sjukdom och död.

 

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har personal tvingats kasta doser sedan patienter vägrat ta emot Astra Zeneca. Duger inte åt mig!

De bär sig åt som barn. Likt barn resonerar också två företrädare för Moderata ungdomsförbundet MUF i en debattartikel i Expressen. De skriver att staten byggt upp en skuld till de unga som inte fått supa och hångla och söka jobb som före pandemin. Det är statsminister Stefan Löfvens fel, skriver ungmoderaterna.

Deras barnsliga inlägg är värt att nämna enbart därför att det är en spegelbild av de äldre griniga patienternas krav på att få notera sjuksköterskans namn – om något går fel. Som om det är statens, kommunernas och Folkhälsomyndighetens skuld att året varit svårt.

Visst kan man kritisera regeringen. Visst kan man kritisera regionerna. Jag har själv använt hårda ord mot socialdemokraten Lena Hallengren och moderaten Iréne Svenonius. Men dålig smittspårning, tomt politikerskryt och usel logistik är ändå skevheter i marginalen i en kris där vi alla bär ansvar. Håll avstånd. Isolera dig om du är sjuk. Jobba hemma om du kan.

Och ta vaccinet när det äntligen finns!

 

För sex dagar sedan öppnade min vårdcentral plötsligt för patienter födda 1956. Jag gick in på nätet och fick tid mindre än två timmar senare. Sköterskan som gav mig dosen var jäktad. Vi halvsprang till ett rum hon lagt beslag på som hon sa. Hon satte sprutan i armen så snabbt att jag inte ens vet om jag hann sätta mig.

Klockan var 17.15.

Hon var trött.

Skulle jag börja diskutera med sjuksköterskan vilket fabrikat jag föredrar? Skulle jag begärt att få hennes namn så att jag kan förfölja henne om jag får biverkningar eller blir sjuk ändå? Inget vaccin är ju hundraprocentigt.

Det handlar inte om mig. Det handlar inte om dig. Det handlar om mänskligheten. Den insikten är hisnande. Vi är alla involverade i ett projekt som berör varenda människa på jorden. 7,8 miljarder individer.

De som tackar nej till Astra Zeneca borde få vänta tills alla andra är vaccinerade. Jag tror inte det kommer att ske. Vi är ett hyggligt samhälle. Fyllt av tålamod.

För stort tålamod ibland.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE