Lena Mellin

SD vill ha ett A- och B-lag i Sverige

Vissa ska ha fler rättigheter än andra

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna gör det bästa för att blanda bort korten med sitt nya förslag.

De ger sken av att det svenska systemet är mer generöst än det är.

I själva verket vill de dela upp svenskarna i ett A- och B-lag.

Sverigedemokraterna håller på att förbereda sig för att bli en maktfaktor efter nästa val. Ett led i det arbetet är en ny rapport om hur de ser på socialförsäkringar som barn- och bostadsbidrag.

Den bild som SD vill sprida är att de är oerhört generösa. Och lättillgängliga. Det är i stort sett bara att ta en kölapp så kan man enkelt kvittera ut tusentals kronor.

Alla som själva upplevt eller läst hjärtskärande reportage om svårt sjuka människor som lever på armodets rand vet att det inte är en sann bild.

Ändå vill Jimmie Åkessons parti skärpa reglerna kring socialförsäkringarna. Bara medborgare ska få ta del av trygghetssystemen.

I dag har medborgarskap ingenting med saken att göra. En kanadensare som bor och jobbar i Sverige omfattas efter viss kvalifikationstid av samma trygghetssystem som sin svenske make.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson

Men SD vill uppgradera värdet av att vara svensk medborgare. Samt sprida skenet av att man bara behöver lyfta ett finger för att få del av de rundhänta (?) bidragen.

 

Så här ligger det till:

  • EU-medborgare som bor och arbetar i Sverige omfattas av samma regler som svenska medborgare. Det är grundläggande EU-rätt.
    (Det förtydligade i sanningens namn Sverigedemokraterna – trots att budskapet om uppvärdering av det svenska medborgarskapet är det överskuggande budskapet).
  • Asylsökandes rättigheter regleras av och sköts av Migrationsverket, inte Försäkringskassan. Där ingår bland annat bara akut vård eller vård som inte kan vänta. Boendet betalas av Migrationsverket – om man inte kan betala själv.
  • Bostadsbidraget är ett av de bidrag som SD vill dra in för andra än svenskar eller EU-medborgare. Men bostadsbidrag är ingen rättighet för alla. Bland annat krävs att det finns barn i hushållet. Bostadstillägg finns också för pensionärer och sköts av Pensionsmyndigheten.
  • Barnbidrag är en annan ersättning som SD skjuter in sig på. Det ska inte heller betalas ut till andra än medborgare. Men för att vara berättigad till det måste man vara försäkrad i Sverige.
  • Garantipension är ytterligare ersättning på SD:s lista. Men för att få full garantipension måste man ha bott i Sverige minst 40 år sedan man fyllt 16. Det är alltså få som invandrat som vuxen som är berättigad till full garantipension.

Det är inte bara att ställa sig i kö, be att få pengarna och sedan gå till bankomaten.

Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiska talesperson
Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiska talesperson

SD:s nya förslag riktar inte in sig på asylsökande. De som står i skottgluggen är personer med tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd.

– De ska jobba och försörja sig som alla vi andra, sade Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiska talesperson.

Återigen ett trollande för att förvända blicken. Nej, så är det inte för alla andra. De har ju just sjukpenning när de är sjuka. Det är en del av välfärdssamhället som väldigt få skulle vilja avstå från, särskilt inte vid långvarig sjukdom.

Sverigedemokraternas nya förslag kommer att öka kostnaderna för kommunerna genom att fler kommer att tvingas söka sig till soc.

Dessutom är det obehagligt eftersom de tydligt vill dela upp människor i ett A- och B-lag. Har det lett till något gott någonstans i världen under någon gång i världshistorien?

Förra året fick 89 300 personer uppehållstillstånd i Sverige. I gruppen ingår allt från adopterade, arbetskraftsinvandrare och volontärer till studerande. Av dem klumpas nära 10 500 personer ihop under rubriken ”asyl”.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE