Mejla

Lena Mellin

Stefan Löfven – var är du?

När det krisat förut har statsministern hållit tal till nationen – nu syns han inte till alls

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vid tidigare kristoppar under co​ronapandemin​ har Stefan Löfven hållit ett tal till nationen.

Nu är läget i vården värre än​ tidigare​.

Men statsministern syns inte till. Vad har han för sig?​

Socialminister Lena Hallengren (S), Socialstyrelsens chef Olivia Wigzell och en intensivvårdssjuksköterska som jobbar fackligt, framträdde på onsdagseftermiddagen vid en gemensam presskonferens.

Deras budskap var mycket enkla. Läget i vården är mycket ansträngt. På sina håll mer ansträngt än någon gång tidigare under pandemin. I Region Uppsala är det fullt på intensiven, de får flytta patienter till andra regioner om patienterna som behöver intensivvård blir ännu fler.

Det var det ena budskapet. Att sjukvården närmar sig bristningsgränsen och att massor av annan vård får läggas åt sidan i väntan på att pandemin klingat av.

Det andra budskapet var lika rakt. Smittspridningen kommer inte gå ner med hjälp av trolleritrick. Det finns inga genvägar, ingen magi, inga dekokter. Enda sättet att hejda smittspridningen är att hålla social distans, att följa restriktionerna.

Innerst inne vet vi nog att det är så det är. Men när tristessen känns övermäktig och vårsolen skiner är det många som struntar i dem i alla fall.

Stefan Löfven har hållit en låg profil den senaste tiden.
Stefan Löfven har hållit en låg profil den senaste tiden.

Vid tidigare kristoppar under pandemin har statsminister Stefan Löfven hållit tal till nationen. Den 22 mars förra året sade han att den kommande påsken inte skulle bli som alla andra. Det skulle inte bli några stora påskmiddagar och man skulle inte avlägsna sig alltför långt från hemmet för att slippa belasta vården i en annan region än sin egen – om man blev sjuk.

Exakt åtta månader senare var det dags igen. Coronapandemins andra våg svepte in över Sverige och statsministern höll sitt andra tal till nationen på mindre än ett år. På nytt sade han att de kommande helgerna, i det här fallet Lucia och jul, inte skulle bli som vanligt. Han underströk att vi alla har ett ansvar för att göra vad vi kan, och bör, för att minska spridningen av det potentiellt dödliga coronaviruset.

Nu, när tredje vågen (sannolikt) toppar, är läget minst lika allvarligt som för ett år sedan och som i slutet av förra året. På många håll i vården är läget mer ansträngt än tidigare under coronapandemin. Enligt Socialstyrelsens chef var marginalen, antalet lediga vårdplatser, vid senaste mätningen 15 procent, en rekordlåg andel. Önskesiffran ligger på drygt 20 procent.

Läget i vården är på många håll mer ansträngt än tidigare.
Läget i vården är på många håll mer ansträngt än tidigare.

Men statsministern syns inte till. Trots att läget i vården, i alla fall på vissa håll, är mer ansträngt än tidigare under pandemin. Och trots att den ökande smittspridningen bara kan bero på en enda sak – att vi inte håller social distans i tillräckligt hög grad.

Kanske är Stefan Löfven tröttkörd och det kan man i så fall ha förståelse för efter ett långt år av hårt jobb. Kanske tycker han att en maning från just honom om att följa restriktionerna klingar lite illa efter shoppingen i en galleria i centrala Stockholm före jul. Eller också finns det någon annan anledning.

I alla händelser har Stefan Löfven inte synts till på ett tag. I stället för honom uppträder Socialstyrelsens anonyma chef under regeringens presskonferens. Vad Stefan Löfven sysslar med är okänt.​


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE