Mejla

Wolfgang Hansson

Avsätta Trump i förtid mest en symbolfråga

KOLUMNISTER

Vikten av att avsätta Donald Trump i förtid presenteras av demokraterna som livsavgörande för USA:s säkerhet.

Fast i praktiken är det främst en symbolfråga som både för och emot kokar ner till grundfrågan. Vad blir Trumps nästa drag?

Bara en dryg vecka återstår innan Joe Biden svärs in som president.

Den tiden är alldeles för kort för att hinna avsätta Trump via det 25:e tillägget i grundlagen eller riksrätt. Särskilt som det fortfarande bara är ett fåtal republikaner som säger sig stödja att presidenten sparkas.

Demokraterna kan på egen hand inleda en riksrättsprocess men utan stöd från ett större antal republikanska senatorer kan de inte få till en fällande dom.

Samma problem uppstår med det 25:e tillägget. Även om det osannolika skulle inträffa att vicepresident Mike Pence ger efter för demokraternas påtryckningar och ihop med regeringen deklarerar att Donald Trump är oförmögen att styra landet så kommer Trump att motsätta sig att bli avsatt.

Därmed hamnar frågan i kongressen där det åter krävs att rätt många republikaner överger Trump och röstar med demokraterna för att han ska avsättas.

Det som demokraterna kallar livsavgörande för USA:s säkerhet är egentligen mest en symbolfråga, menar Wolfgang Hansson.

Så även om man tycker att presidenten genom att uppvigla till stormningen av Kapitolium förbrukat sin rätt att styra landet så går det i praktiken inte att bli av med honom så länge det inte blir ett massavhopp från republikanerna.

Detsamma gäller det som demokraterna ytterst vill uppnå; att förbjuda Trump att ställa upp i valet 2024.

Fler galenskaper?

Demokraterna har två argument för att ändå driva frågan.

* Trump är så farlig att han måste avsättas omedelbart så att han inte använder sig makt de sista dagarna för att skada USA:s intressen.

* Trump har agerat på ett sätt som sätter demokratin i fara och därför är det politikernas plikt att agera mot honom oavsett konsekvenserna i övrigt.

I den andra vågskålen ligger att en riksrättsprocess skulle stjäla fokus från Joe Bidens första mycket viktiga tid som president. Han vill rivstarta i kampen mot coronapandemin och för att få igång jobben.

Men grundfrågan som egentligen styr allt är fruktan för vad Donald Trump ska hitta på under den dryga vecka han har kvar som president.

Ökar risken för nya galenskaper från presidenten ifall riksrätt inleds?

Man kan förmoda att Trump i ett sånt läge vill göra någon form av motdrag och använda sin enorma makt för att slå tillbaka mot demokraterna i en sista hämndaktion. Vad det skulle vara är svårt att veta men Trump har visat att han är kapabel till i princip vad som helst.

Men även om demokraterna avstår från riksrätt är det omöjligt att veta vad Trump tänker göra under sin sista tid.

Demokraterna anser att Trump agerade på ett sätt som satte demokratin i fara, inför stormningen av Kapitolium.

Tändvätska

Inser han att spelet är över och smiter ut bakvägen eller tänker han sig en rejäl slutföreställning som på något sätt han övertrumfa stormningen av kongressen?

I och med att Twitter, Facebook och andra sociala medier till slut satt munkavle på Trump så har vi inte längre någon inblick i vad som rör sig i hans hjärna för dagen. Men han har under hela sin presidenttid och även före det visat att han är extremt långsint och gärna sparkar mot dem som han anser behandlat honom illa.

Riksrätt kan också bli tändvätska för Trumps supportrar att på nytt bege sig till Washington DC för att demonstrera. Redan är det många som varnar för våldsamheter i samband med att Joe Bidens svärs in den 20 januari. Försöken att avsätta Trump kan spä på risken för våld ytterligare.

Joe Biden har sagt att en av hans viktigaste uppgifter blir att ena landet.

Även om det på många sätt känns rätt att avsätta Trump är det inte säkert att det är den bästa vägen att gå för att skapa nationell försoning. Särskilt när den praktiska möjligheten att verkligen bli av med presidenten i förtid är mikroskopisk.

PODD Qanon och stormningen av Kapitolium

Aftonbladet Daily med forskaren Rikard Friberg von Sydow.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Donald Trump

Amerikansk politik

Joe Biden

Kapitolium

Washington DC

Sociala medier