Mejla

Lena Mellin

Väljarna väntar på att någon ska göra något

KOLUMNISTER

Väljarna väntar på att någonting ska hända. Tills dess ser de ingen anledning att ompröva sina partival.

Så måste man tolka den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio.

Det är stiltje i opinionen. Aftonbladet/Inizios väljarbarometer innehåller bara blygsamma förändringar.

Det kan bero på att väljarna väntar på att något avgörande ska hända. De kan vänta på att Alliansens framtid klarnar. Att Stefan Löfven ger tydliga besked vem han vill regera med. En stor sakpolitisk nyhet - eller någonting annat. Men någonting väntar de alldeles uppenbart på.

Fram till att detta något inträffar sitter väljarna still i båten. Ytterst få ser någon anledning att byta parti när ingenting har hänt. Som vanligt är väljarna förnuftiga, varför spilla krut i onödan?

Men några spaningar kan man trots stiltjen göra. Den första är att Moderaterna åtminstone tillfälligt kan andas ut. För första gången sedan december förra året, före den famösa omsvängningen i inställningen till Sverigedemokraterna, ökar stödet för partiet. Visserligen bara med blygsamma 0,4 procentenheter, men dock.

Det finns ingenting som säger att vinden inte kan vända igen för Anna Kinberg Batra (M). Hon kan mycket väl hamna i nya blåsväder. Men för närvarande ser den akuta krisen ut att vara över.

Den andra spaningen gäller Sverigedemokraterna. Stödet för dem tycks ha slagit i taket. Sedan augusti 2015 uppger omkring femtedel av väljarna att de skulle lägga sin röst på SD om det vore val i dag.

Men sedan 20-procentsnivån sprängdes har stödet för ökat tolv gånger, minskat vid nio tillfällen och stått och stampat på samma plätt under två månader.

Även det kan vara av övergående natur. Men det behöver inte vara det.

Den tredje spaningen gäller Miljöpartiet. Stödet för de gröna ligger även den här månaden på rekordlåga 3,1 procent. Med valet bara 15 månader bort börjar det bli bråttom att vända kurvan.

Men det kommer att bli svårt. Bara tre av hundra väljare säger att de skulle rösta på dem om det vore val nu. Förtroendet för de båda språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin är rekordlågt. Och de har tappat sin främsta profilfråga till Centern.

Väljarna anser i dag att Centern är bättre på miljö och klimat än de gröna. Men här krisen är inte tillfällig. Det är ett permanent tillstånd och därför krävs att Miljöpartiet tar krafttag om de ska lyckas rädda sig kvar i riksdagen.

De skulle kunna överge skolfrågorna, ingen väljare förknippar MP med skola och utbildning. De borde koncentrera sig på det område där de trots allt har mest credability, miljön.

Men där har de att slåss mot bilden av Gustav Fridolin med en kolbit i handen. Han lovade ju i valet att Vattenfalls tyska brunkol skulle bli kvar i marken. Det blir den inte.

Det snällaste man kan säga är att Miljöpartiet inte har det lätt. Och inte kommer att få det på länge.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2017

Lena Mellin

Aftonbladet Inizio

Anna Kinberg Batra

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Miljöpartiet